Co je to energetický štítek a jak jej může získat i vaše budova?

18. července 2024

6 minut

Bydlet v souladu s přírodou neznamená jen třídit odpad a šetřit vodou. Ekologické bydlení je domov, ve kterém ušetříte finance také za spotřebu energií. Jak takovou úspornou nemovitost poznáte? Stačí si projít energetický štítek domu.

Není štítek jako štítek

Energetický štítek budovy je nepřesný název, který zlidověl a začala jej používat i média. Správný název zní průkaz energetické náročnosti budovy, zkráceně PENB. Energetický průkaz se sice týká také spotřeby energie, ale neřeší jenom ji (jako je to právě u energetického štítku spotřebiče), nýbrž celou energetickou náročnost budovy. S PENB se nejčastěji setkáte v projektové fázi dokumentace stavby domu, ale i při nákupu již postaveného domu či bytu.

Proč PENB vznikl? Povinnost vlastnit PENB ukládá zákon o hospodaření s energií, který jde ruku v ruce s celosvětovým plánem efektivního hospodaření s energií. PENB tedy vznikl, aby i ve stavebnictví došlo k posunu směrem k udržitelnějším materiálům, které nezatěžují životní prostředí. Štítek také chrání případné budoucí majitele. Díky štítku si lépe vyhodnotíte energetickou náročnost kupované nemovitosti a získáte představu, jak se zhruba budou pohybovat vaše budoucí náklady na energie.

Snížit energetickou náročnost můžete několika způsoby. Navíc na většinu z nich můžete získat státní dotaci. 

K čemu je PENB dobrý?

Jak už jsme si vysvětlili v odstavci výše, můžete si právě díky sjednoceným parametrům průkazu energetické náročnosti orientačně představit, jak moc bude provoz nového bydlení náročný, co se týče nákladů na provoz.

Do PENB jsou zahrnuty náklady na vytápění, na ohřev teplé vody, na osvětlení, na chlazení, ale také na větrání. Všechny tyto dodané energie se pak vydělí celkovou podlahovou plochou nemovitosti a výsledkem je roční měrná spotřeba energie na metr čtvereční (kWh/m² za 1 rok). Nezapomeňte ale na to, že se do výpočtu nezahrnuje spotřeba jednotlivých spotřebičů uvnitř domu, protože ta se bude vždy měnit rodina od rodiny.

Aby bylo porovnání co nejjednodušší, vzniklo 7 tříd energetické náročnosti:

  • A – mimořádně úsporná (≤ 50 [43] kWh/m²),
  • B – velmi úsporná (≤ 97 [82] kWh/m²),
  • C – úsporná (≤ 142 [120] kWh/m²),
  • D – méně úsporná (≤ 191 [162] kWh/m²),
  • E – nehospodárná (≤ 246 [205] kWh/m²),
  • F – velmi nehospodárná (≤ 286 [245] kWh/m²),
  • G – mimořádně nehospodárná (> 286 [245] kWh/m²).

Od 1. 1. 2022 platí třetí verze PENB. Ta povoluje stavět pouze rodinné domy, které musí splňovat minimálně kategorii B – velmi úsporná budova. Nejnovější aktualizace se soustředí především na architektonicko-stavební koncept nemovitosti (tvar domu a také celkovou polohu vůči světovým stranám), na využití obnovitelných zdrojů a účinných technologií.

Poznejte všechny výhody ekologického domova v článku Udržitelné bydlení: Dům, který se o vás postará.

V průkazu energetické náročnosti budovy najdete také další užitečné informace, které vám mohou značně pomoci při rozhodování, které bydlení pro vás bude to pravé ořechové. Jsou to zejména následující informace:

  • Stáří celé budovy.
  • Jaký je zdroj tepla pro vytápění a teplou vodu a jaké palivo se pro zdroj tepla využívá.
  • Důležité údaje o vlastnostech a ploše obálky celé budovy (do obálky budovy patří střecha, podlaha, fasáda, okna a vstupní dveře) – jak těsní okna a dveře apod.
  • Najdete zde i vypsané nedostatky, na které byste si měli dát pozor – může to být třeba lokace místnosti, kde uniká nejvíce tepla.
  • A také si hravě ověříte, jak moc je budova postavená v souladu se životním prostředím.

Kdy budete průkaz energetické náročnosti budovy potřebovat?

  • Novostavba – při výstavbě nového bydlení potřebujete PENB vždy.
  • Při rekonstrukci stávajícího bydlení – pouze v případě, že se jedná o větší rekonstrukci, která změní alespoň 25 % celkové plochy obálky domu.
  • Při prodeji nemovitosti nebo pronájmu – při prodeji nebo pronájmu musí majitel předat PENB novému vlastníkovi (pronajímateli) při podpisu kupní (nájemní) smlouvy. A dokonce i samotný inzerát by měl obsahovat informace ohledně energetické náročnosti.

Na ekologické a energeticky úsporné bydlení vám dáme speciální Hypotéku pro budoucnost. Ušetříte až 16 500 Kč na vstupních poplatcích a 45 % na pojištění nemovitosti a domácnosti. Poradíme vám s dotacemi Nová zelená úsporám, kterými můžete splatit až 10 % hypotéky. Spočítejte si na hypoteční kalkulačce orientační částku, na kterou dosáhnete.

Kdo vám s vyřízením PENB pomůže a kolik stojí?

Energetický štítek domu vám pomůže zařídit energetický specialista, který disponuje oprávněním pro zpracování průkazu. Na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR najdete seznam všech energetických specialistů, kteří mohou tuto práci vykonávat.

K vystavení PENB budete potřebovat stavební dokumentaci (půdorys celé nemovitosti, řez a vizualizaci domu, technickou zprávu o konstrukci, popis vytápění a systémů na ohřev vody). Pokud vám některé dokumenty chybí, pomůže vám stavební úřad, případně si je sežene sám energetický specialista, což se ale promítne v ceně.

Cena za PENB se odvíjí podle velikosti nemovitosti a vyjde zhruba na částku od 2 do 8 tisíc Kč. V případě, že rekonstruujete starší budovu, počítejte s tím, že částka bude ještě vyšší. Pokud totiž nebudete mít k dispozici projekt a další potřebné údaje, musí energetický specialista váš dům navštívit, což se samozřejmě do celkové ceny promítne. PENB je pak platný 10 let. (Za předpokladu, že dům v průběhu této doby neprojde další rekonstrukcí, kterou byste měli s energetickým specialistou ještě konzultovat.)

Možná si říkáte, jeden průkaz, to přece není potřeba. Za porušení povinnosti nechat si zpracovat PENB vám jako majiteli nemovitosti hrozí (v případě fyzické osoby) pokuta až do výše 100 000 Kč.

Existují i výjimky, které nemusí mít PENB?

Ano, všechny stavby nepodléhají povinnosti mít energetický průkaz. Tyto mají výjimku:

  • Rekreační objekty, jejichž spotřeba energie nepřesahuje 25 % z předpokládané spotřeby při celoročním užívání.
  • Malé budovy s energeticky vztažnou plochou do 50 m².
  • Budovy, které byly postaveny před rokem 1947 a zároveň nebyly po tom samém roce výrazně rekonstruovány (pravidlo 25 %).
  • Kulturní památky a budovy v památkové rezervaci, případně ještě budovy, které slouží pro náboženské účely a mají roční spotřebu energie do 700 GJ.

Pokračujte dále

Nová zelená úsporám (NZÚ) aneb úsporné bydlení na dosah

Nová zelená úsporám II. část