Zástava další nemovitosti na hypotéku: Když úspory nestačí 

15. listopadu 2023

8 minut

Zástava další nemovitosti představuje jednu z možností, jak nahradit chybějící úspory a dosáhnout na hypoteční úvěr. Sepsali jsme pro vás odpovědi na otázky týkající se ručení nemovitostí na hypotéku, které často zaznívají na našich pobočkách. 

Hypotéka a ručení nemovitostí: Není se čeho bát!

Většina lidí si při slovech zástava nemovitosti představí permanentní riziko ztráty rodinného majetku po dobu 30 let. Tak to však u dnešní hypotéky nefunguje. Pokud uvažujete o zástavě majetku (například právě z důvodu nedostatečných úspor), lze v první řadě použít nemovitost, kterou chcete koupit.

Až v případě, že by nově pořizovaná nemovitost z nějakého důvodu nestačila, přichází na řadu další nemovitost, kterou vlastní rodiče.

V čem je hypotéka při ručení další nemovitostí tak výhodná?  

V dnešní době může být docela oříšek mít bokem našetřených minimálně 10 % z celkové ceny (pro žadatele starších 36 let 20 %) vašeho vysněného bydlení a 100% hypotéku vám už žádná banka nedá. V tom je ale hypotéka se zástavou další nemovitosti tak výhodná. Pokud si vezmete úvěr na bydlení a ručíte ještě jednou nemovitostí, banka vám poskytne úvěr ve výši 100% ceny kupované nemovitosti

Základní pravidla hypotéky se zástavou nemovitosti

Zastavovanou nemovitost musíte pro potřeby hypotéky nechat ocenit. A to buď smluvním znalcem banky, nebo prostřednictvím on-line ocenění. Také si rovnou ověřte, že je zastavovaná nemovitost pojištěná.

Zástavní smlouvy pak musí vlastníci zastavované nemovitosti podepsat s úředním ověřením podpisu notářem nebo na Czech POINTU. Rozhodla se vaše maminka, že vám bude ručit vlastním bytem? Pak musí jako vlastník dané nemovitosti podepsat zástavní smlouvu před notářem (případně na pobočce CZECH POINTU) ona. 

Kterou nemovitost na hypotéku lze zastavit? 

Takovou nemovitostí může být dům, byt, chata (tedy rezidenční nemovitost) nebo stavební pozemek. Zastavená nemovitost však musí mít hodnotu minimálně takovou, aby pokryla částku nutnou k dosažení hypotéky.

TIP: Na naší on-line hypoteční kalkulačce zjistíte, kolik si celkem můžete půjčit.

Vyvázání nemovitosti ze zástavy

Doba, po jakou bude nemovitost zastavena, je individuální. Rozhodně však neplatí, že by nemovitost podléhala zástavě po celou dobu splácení hypotéky. V momentě, kdy klient splatí smluvených 10 či 20 % z hodnoty nemovitosti, může zapůjčenou nemovitost – například byt rodičů – vyvázat (zbaví ji zástavního práva).

Rizika ručení nemovitosti u hypotéky a případné řešení 

Mnoho lidí možnost zástavy vyloučí z jediného důvodu – z obavy, že by mohli o nemovitost přijít. Toto riziko je však minimální. Na hypotéku by neměli dosáhnout lidé, pro které by mohla být přítěží.

Pro svůj klid můžete uzavřít pojištění schopnosti splácet hypotéku. Pomůže vám v situacích, jako jsou dlouhodobá pracovní neschopnost, invalidita nebo ztráta zaměstnání. Zajímá vás více? Přečtěte si článek Pojištění hypotéky pro případ, že se něco nepovede.

A pokud se dostanete do nečekané situace, dejte vždy vědět bance včas. Jen tak najdete společné řešení ze svízelné situace. Nemusíte se bát, že byste už při prvních potížích se splácením přišli o zastavenou nemovitost. Rozhodně to nefunguje tak, že se při prvních potížích se splácením dostanete do vážných problémů a o nemovitost přijdete.

Prodej hypotéky se zástavou? Jde to!

Doby, kdy hypotéka představovala spíš kouli na noze než cokoli jiného, jsou pryč. Hypotéku, jejíž součástí je zástava nemovitosti, můžete převést na další osobu, nemovitost prodat a hypotéku splatit, nebo si nemovitost rozdělit v případě rozvodu. V každém takovém případě ale nejprve kontaktujte banku, která vám doporučí nejvhodnější řešení na základě vaší individuální situace.

Pokračujte dále

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Dosáhnu na hypotéku? Víme, jak vysokou částku si můžete půjčit

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla