Pojištění hypotéky pro případ, že se něco nepovede

18. června 2024

6 minut    

Podle České bankovní asociace s pojištěním hypotéky počítá většina Čechů, kteří hypotéku plánují. Nejčastěji si společně s hypotékou rovnou sjednávají pojištění nemovitosti. To ale není jediné pojištění hypotéky, díky kterému budete v suchu, když přijdou horší časy.

Pojištění hypotéky: Co všechno si můžete pojistit?

Hypotéku si nejčastěji bereme na 30 let. Za tu dobu se může stát prakticky cokoliv. Ne nadarmo se o hypotéce říká, že je to závazek na celý život. A pokud se nechcete zbytečně stresovat z nejisté budoucnosti, je pojištění hypotéky na místě. Existují 3 typy pojištění, které si můžete v souvislosti s hypotékou vzít:

  • Pojištění nemovitosti a domácnosti
  • Pojištění schopnosti splácet hypotéku
  • Životní pojištění

Pojištění hypotéky, které je povinné: Pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti je jediné povinné pojištění, které si společně s hypotékou musíte pořídit. Banka nebo stavební spořitelna se tak chrání před ztrátou hodnoty zastavené nemovitosti, v případě, že váš dům postihne nečekaná situace jako třeba požár. Věřitel má ze zákona nárok na pojistné plnění. Takto si kryjete záda i vy. Jeden požár může na vašem domově napáchat milionové škody, které byste asi nezvládli jen tak zaplatit ze své výplaty. A nezapomeňte každé 3 roky pojištění nemovitosti revidovat, aby vaše nemovitost nebyla podpojištěná.

Jak se od sebe liší pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti? Pojištění nemovitosti kryje škody, které souvisí s nemovitostí jako takovou. Pojištění domácnosti zase kryje škody napáchané na nábytku, elektronice, osobních věcech. 

Pojištění hypotéky, které není povinné: Pojištění schopnosti splácet

Pojištění schopnosti splácet má několik názvů, se kterými se můžete také setkat: pojištění půjčky, pojištění úvěru nebo pojištění proti neschopnosti splácet. Nejčastěji se s ním ale potkáte, když si sjednáváte hypotéku a chcete se pojistit na nečekané události, které mohou do vašeho splácení hypotéky v průběhu času vstoupit.

S čím vám pojištění schopnosti splácet hypotéku pomůže?

Zpravidla vám kryje záda, když:

  • Onemocníte a budete delší dobu na neschopence.
  • Nebo onemocní někdo z rodiny a vy o něj budete pečovat.
  • Přijdete o práci nebo zrušíte živnost.
  • Pokud se vlivem úrazu nebo nemoci ocitnete v invalidním důchodu.
  • V ideálním případě kryje pojistka záda i vaší rodině.
  • V případě vaší smrti pojišťovna doplatí nesplacený zůstatek hypotéky.

Výhody pojištění schopnosti splácet hypotéku

Když si pojištění schopnosti splácet sjednáte společně s hypotékou, získáte slevu na úrokové sazbě ve výši 0,1 %.

A co nevýhody?  Pojistné plnění zaplatí jen měsíční splátky hypotéky, ale ne už další výdaje na bydlení jako jsou energie atd. Bohužel na pojištění schopnosti splácet nemůžete uplatnit daňové odpočty.

Vždy si pohlídejte podmínky, které se mohou u různých bank lišit. Mějte také na paměti, že jakmile hypotéku splatíte, pojištění se ukončí.

Pojištění hypotéky, které není tak úplně pojištění hypotéky: Životní pojištění

U životního pojištění si sami zvolíte pojistné částky a rizika. Navolíte si, jak přesně vám má pojistka pomoci a v jakém případě budete mít nárok na pojistné plnění (vyplacení). Peníze z pojistky pak jdou rovnou vám – v případě pojištění schopnosti splácet jde pojistné přímo bance.

V případě vašeho úmrtí dostane peníze obmyšlená osoba – ve smlouvě si jasně určíte, kdo po vaší smrti obdrží pojistné plnění. Pro všechny případy si uschovejte veškeré smlouvy a pojistky do Datatrezoru. Podrobněji jsme se životnímu pojištění věnovali v tomto článku.

Vyzkoušejte si hypoteční kalkulačku České spořitelny a získejte přehled, n jak vysokou hypotéku dosáhnete. Nemůžete se rozhodnout? Mrkněte na naše srovnání hypoték, které vám v rozhodnutí může pomoci. 

Pokračujte dále

Hypotéka a životní změny: Co vzít do úvahy, než požádáte o hypotéku?

Odklad splátek hypotéky: Je to opravdu nejlepší řešení?

Fixace hypotéky od A do Z