Co dělat, když vám končí fixace. Je refinancování hypotéky to nejlepší řešení?

4. prosince 2023

7 minut

O refinancování hypotéky se na internetu každý měsíc zajímají stovky Čechů. Chtějí najít na konci fixace hypotéky výhodnější podmínky pro splácení svého hypotečního úvěru. Porovnávají si nabídky jednotlivých bank a rozhodují se, zda zůstat u stávající banky na další období fixace, nebo svou hypotéku refinancovat do jiné banky. Odpovídáme proto na nejčastější dotazy na toto téma.

Co je to fixace? A co znamená konec fixace hypotéky?

Fixace úrokové sazby hypotečního úvěru je období, po které platí konkrétní dohodnutá výše úrokové sazby. Toto období může trvat například 5, 8, 10 nebo i 20 let. Záleží na dohodnutých podmínkách.

Nejpozději 3 měsíce před koncem fixace hypotéky by klient měl od své banky dostat nabídku na novou úrokovou sazbu pro další období (fixaci). Pokud klient nabídku akceptuje, jsou mu měsíční splátky přepočítány podle nové úrokové sazby a pokračuje ve splácení – celý tento proces se nazývá refixace hypotéky

Co je refinancování hypotéky?

Pokud se klient rozhodne novou nabídku na další období fixace od své stávající banky neakceptovat, může se rozhodnout pro refinancování. Tedy splatit svůj úvěr novým úvěrem od jiné banky. Tento nový hypoteční úvěr pak splácí místo toho původního. Nový úvěr by pro něj měl znamenat lepší podmínky, většinou je to nižší úroková sazba. Roli mohou ale hrát i další parametry, například výše měsíční splátky, jednodušší administrativa, nižší poplatky, celková doba splácení nebo online obsluha poskytnutého úvěru.

Je refinancování hypotéky výhodné?

O refinancování hypotéky se hodně mluví, ale pozor, nevyplatí se pokaždé. Refinancování dává smysl pouze v případě, že se klient a banka nedohodnou na podmínkách, které jsou v daný okamžik na trhu reálné.

Zaměřte se opravdu na objektivní posouzení jednotlivých nabídek včetně souvisejících nákladů, jako jsou odhad nemovitosti, cena za poskytnutí a náklady spojené s katastrem nemovitostí.

Mohu si výhodnost refinancování hypotéky někde spočítat?

Existují internetové kalkulačky, které zvládnou základní porovnání. Získané nabídky doporučujeme projít s hypotečním specialistou z banky, u které hypotéku máte. Možná se nakonec dohodnete a k jiné bance ani nepřejdete (tedy nedojde k refinancování hypotéky v době fixace).

Jaké dokumenty při refinancování hypotéky budu potřebovat?

Pokud nepotřebujete další peníze navíc, a nedošlo k žádným zásadním změnám u vás ani na zastavené nemovitosti, stačí vyplnit žádost a doložit původní smlouvu o úvěru.

TIP: Přečtěte si také, jak na navýšení hypotéky.

Liší se podmínky, pokud refinancuji hypotéku už podruhé?

Ne, podmínky zůstávají stejné jako při prvním refinancování hypotéky.

Je možné si při refinancování hypotéky odečíst úroky z daní?

Ano, je to možné. Pokud úvěrem financujete svou bytovou potřebu, úroky z hypotéky patří mezi položky odečitatelné od základu daně.

Pokračujte dále

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Dosáhnu na hypotéku? Víme, jak vysokou částku si můžete půjčit

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla