Pozor na podpojištění nemovitosti

4. července 2024

4 minuty

Ceny realit na českém trhu stále rostou, i když čím dál pomaleji. Pro člověka, který nějakou nemovitost vlastní, je to super zpráva: jeho majetek má rok od roku větší hodnotu. Věc má ale i stinnou stránku – riziko podpojištění.

Pojištění nemovitosti si lidé platí proto, aby jim v případě živelní pohromy nezůstaly oči pro pláč. Stále zhruba 40 % lidí svůj domov nebo místo, kam jezdí odpočívat, pojištěním nechrání. I přesto, že kromě povodní, záplav, krupobití, požárů a vichřic se i u nás, v srdci Evropy, můžeme nově setkat také s tornády.

Počet pojištěných nemovitostí pomalu stoupá, ale… Lidé uzavřou pojistnou smlouvu, disciplinovaně posílají pojistné a o nic víc se nestarají. Jenže cena jejich bytu, domu nebo chaty stále roste. Kromě toho se neustále zvyšují i ceny stavebních materiálů a stavebních prací. Současná situace je tak nestandardní, že experti váhají s odhady, co bude dál. Jedna jistota z toho však plyne: pokud necháte pojištění nemovitosti nastavené, jak je, za pár let bude zaručeně podpojištěná.

Jak je možné přijít kvůli podpojištění o půl milionu

Když se před lety vzali, koupili si Jirka s Hankou na hypotéku byt 3+1 na pražském sídlišti. Tehdy je přišel na 2,5 milionu korun a na tuto částku si také svůj domov pojistili. Zrekonstruovali ho, a navíc se ceny nemovitostí časem zvedly, takže se hodnota bytu vyšplhala na 5 milionů. 

Manželé ale pojistku neaktualizovali, takže jejich nemovitost byla o 50 % podpojištěná. Bohužel na to doplatili. V domě vypukl požár, a co v bytě nezničil oheň, zlikvidovala voda z požárních hadic. Škoda byla značná – 1 milion. Pojišťovna samozřejmě škodu uhradila, ale kvůli 50% podpojištění jen polovinu, tedy 500 000 Kč.

Pár dobrých rad

  • Abyste se vyhnuli podpojištění své nemovitosti, revidujte pojistku každé dva roky. Ceny na realitním trhu se jen tak nezastaví, a proto je třeba pojistnou částku pravidelně upravovat.
  • Pojistku si zvyšte také tehdy, když vaše nemovitost projde nákladnější rekonstrukcí, a zvýší se tak její hodnota.
  • Při prvním sjednání pojištění si dejte pozor, abyste ve smlouvě uvedli správné údaje o rozloze pojišťované nemovitosti v m2. Pokud byste do smlouvy nechali zapsat menší rozlohu, sníží se i pojistná částka, a tedy také případné plnění.
  • Ověřte si, jestli vaše pojištění obsahuje tzv. indexaci. Sice se vám s ní pojistné částky a limity pojištění jednou za pár let o něco zvýší, ale budete mít jistotu, že máte pojistku správně nastavenou.
  • Máte-li nemovitost na hypotéku, pojištění je sice podmínkou úvěru, ale jedná se pouze o orientační výpočet takzvané minimální pojistné hodnoty. Slouží jako spodní hranice pro stanovení pojistné částky.

Správně nastavené pojištění nemovitosti vás dokáže ochránit opravdu spolehlivě. Když ho budete pravidelně aktualizovat, ušetříte si spoustu starostí. Věnujte mu pozornost, ať můžete být v klidu.

Je vaše pojištění nemovitosti aktuální? V České spořitelně vám pomůžeme se sjednáním pojištění domu nebo bytu, případně s výpovědí stávající pojistky.

Pokračujte dále