4 hry, které děti naučí, zač jsou toho peníze

10. června 2024

5 minut

Když máte veškeré své úspory ještě v prasátku, svět se zdá být jednodušší. Jenže dětství bohužel netrvá věčně a zodpovědnost, která přichází s financemi, není žádná hra. Naštěstí se jí dá poměrně snadno naučit.

Miskovaná

Jak známo, ti nejmenší si často pletou hodnotu s kvantitou. Když dítě dozraje do věku, kdy už může tento rozdíl pochopit, ukažte mu ho názorně na jednoduché hře. Potřebujete k ní jenom misku a dostatek mincí, ideálně co nejvíce hodnotově rozdílných. Děti pak misku trefují podle jednoduchého principu: mince, které zůstanou v misce, se jim započítávají do skóre, zatímco ty, co padnou vedle, jdou na konto protihráče. Rychle jim tak dojde, že tři pětikoruny nejsou víc než jedna dvacetikoruna.

Na dospěláka

Prasátko je přece pro mrňata, zato mít vlastní účet, to už je terno. Bankovní účet pro dítě si smí malý školák (samozřejmě se zákonným zástupcem) v České spořitelně zřídit už od osmi let. A do dvaceti za dětský účet zdarma neutratí ani pětník. Hra je to vlastně jen napůl, protože jde o reálné finance, nikoli však o obrovské částky. Proto se takový účet může stát účinným způsobem, jak dítěti vysvětlit důležitost zodpovědnosti za vlastní úspory. S platební kartou, kterou k účtu dostane, si pak bude připadat jako opravdový dospělák.

Deskové hry třetího tisíciletí

Monopoly a Dostihy a sázky naučily už nejednoho školáka přemýšlet o penězích. Dnešní děti ale spíš než staré dobré deskovky bere modré světlo monitorů. A už také existuje celá řada skvělých „finančnických“ online her, které se dají najít i v češtině a jež ocení všechny děti v pokročilém školním věku. Pro příklad uveďme třeba hru FingrPlay , při níž si mohou hlavně starší děti vyzkoušet, jak těžké je spravovat rodinný rozpočet. Jazykově zdatnější jedinci pak mohou zkusit rovnou anglické hry, třeba takový Financial Football.

Na (slevo) honěnou

Do této hry zapojíte celou rodinu. Na začátku sestavíte fiktivní seznam, co je třeba nakoupit. Nemusíte potom ani do obchodů, internet skvěle postačí. Hráči mají za úkol najít na webu věci ze seznamu a poskládat co nejnižší celkovou cenu nákupu. Vítěz získává odměnu, kterou určí máma s tátou. V průběhu hry se dítě také nenápadně učí, že šetřit se vyplácí.

Výzkumy se shodují na jednom: ti, kteří to s penězi umí od malička, mají větší šanci nakládat s nimi správně v dospělosti. Nedávno to ve svém výzkumu potvrdila i Evropská centrální banka – z jejích údajů vyplývá, že důmyslní uživatelé spořicích účtů na nich dokážou vydělat o poznání víc než ti, kteří je využívají také, ale chybí jim dostatečná finanční vzdělanost. Když tedy potomky začnete učit co nejdříve, dáte jim do budoucna mnohem větší dar, než jaký může nabídnout pár stovek v obálce.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále