Fixace hypotéky od A do Z

18. června 2024

6 minut    

Fixace hypotéky – jak přesně ovlivní splácení, je lepší si ji nastavit na kratší, nebo delší období? A co všechno je potřeba zařídit v momentě, kdy vám fixace končí?

Co je fixace hypotéky?

Jednoduše řečeno, fixace je období, na kterém se klient s bankou dohodnou, a v rámci kterého platí stejná výše úrokové sazby.  Výsledkem je stabilní výše měsíčních splátek.

Délka fixace hypotéky

Každá banka nabízí jiné možnosti délky fixace. V České spořitelně se snažíme vyjít vstříc možnostem všech klientů, proto nabízíme různé varianty. Fixaci úrokové sazby a spolu s tím i fixaci splátek si u nás můžete nastavit na kratší období: 1, 2, 3, 4 roky nebo 5 let. Stejně tak lze zvolit delší období: 8, 10, 15 nebo 20 let.

Vyzkoušejte si v kalkulačce nastavit různá období fixace a sledujte, jak se mění úroková sazba. Kromě toho si můžete nastavit také cenu nemovitosti, výši hypotéky a délku splácení. Na základě těchto vstupů pak uvidíte orientační výši měsíční splátky.

Jak při výběru délky fixace přemýšlet? V zásadě existují dvě cesty:

  • Středně dlouhé období fixace, kde získáte ty nejnižší úroky.
  • Delší období fixace, kde banky nabízí vyšší úrok, ale zároveň také jistotu fixní výše splátek na delší dobu.

Pozor, ne vždy platí rovnice: delší doba fixace = vyšší úroky. Nejvyšší úroky se většinou pojí s roční či dvouletou fixací a také s fixací na 15 nebo 20 let.

Fixace hypotéky a úrokové sazby + jejich očekávaný vývoj

Přestože průměrné úrokové sazby hypoték od začátku roku 2023 do května 2024 klesly již o téměř 1 %, stále se pohybují na relativně vysokých hodnotách těsně nad 5 %. Mnoho klientů si v době klesajících sazeb klade otázku, jakou fixaci hypotéky zvolit. Obecně v takové době není příliš vhodné fixovat na příliš dlouhou dobu a je třeba si uvědomit, kam až dané sazby mohou klesnout a jak rychle.

Ale ani strategie volby co nejkratší fixace nemusí být správná, jelikož za rok ještě nemusí být sazby na svém dně. Navíc pokud se na trhu stane něco neočekávaného, právě s krátkou fixací roste riziko, že velice brzy dojde ke změně splátky, která nemusí být vždy pozitivní.

Obecně se nyní očekává, že hypoteční sazby mohou nadále v pomalém poklesu pokračovat a v horizontu pár let se dostat až k hranici 4 %. V dnešní době tak můžeme klientům doporučit nejvíce střednědobé fixace s délkou platnosti sazeb od 2 do 5 let (klienti nejčastěji volí tříletou délku).

Stále však platí, že jen delší fixace dávají jistotu neměnných splátek na delší dobu a klienty tak nepřekvapí žádná nenadálá tržní situace ani případný růst sazeb.

Pojištění hypotéky: Větší jistota při splácení

Pokud máte obavy z budoucnosti, náročných životních situací a vysokého úvěru na bydlení, který bude vaše rodinné finance provázet příštích 20 nebo 30 let, zvažte pojištění hypotéky.

Konec fixace hypotéky: Nová fixace u stejné banky, nebo refinancování?

Končí vám fixace hypotéky? Podívejte se, kdy se vyplatí hypotéku refinancovat a kdy se vyplatí zůstat u své banky. Zjistěte, jak dlouho před koncem fixace začít refixaci řešit a jak si spočítat výhodnost konkurenčních nabídek. Více na toto téma najdete v článku Refinancování hypotéky aneb Co dělat, když vám končí fixace.

Pokračujte dále

Co dělat, když vám končí fixace. Je refinancování hypotéky to nejlepší řešení?

Pojištění hypotéky pro případ, že se něco nepovede

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?