Jak funguje hypotéka: 10 nejčastějších otázek 

30. listopadu 2023

6 minut    

Před žádostí o hypotéku je důležité mít co nejvíce informací, abyste se cítili komfortně v průběhu celého procesu pořízení vlastního bydlení. Zde je 10 nejčastějších otázek, které si klienti kladou před podáním žádosti o hypotéku.

1. Jak dlouho trvá vyřízení a schválení hypotéky?

Rychlost vyřízení všech formalit nezávisí jen na bance, ale také na vás. Celkově počítejte přibližně s 3 týdny. Některé věci za vás vyřídíme, například výpis z katastru nemovitostí a odhad nemovitosti. Pokud u nás máte účet, na který vám chodí mzda, nemusíte dokládat ani výši příjmů. Na vás bude dodat dokumenty k nemovitosti, například návrh kupní smlouvy nebo rozpočet stavby.

Pokud už máte všechny podklady a splňujete podmínky pro získání hypotéky, úvěr můžete mít schválený a smlouvu podepsanou i za týden.

TIP: Jak přesně sjednávání hypotéky probíhá, si přečtěte v Průvodci hypotékou

2. Jaký musím mít příjem a jak vysokou hypotéku dostanu?

Platí, že čím víc vyděláváte, tím větší hypotéku vám nabídneme. Má to ale svá omezení, půjčka může být maximálně ve výši 90 % hodnot nemovitosti, kterou dáváte do zástavy. Detailní pravidla jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Tip: Chcete vědět, na jak vysokou hypotéku dosáhnete? Využijte naši online hypoteční kalkulačku.

3. Co je to fixace hypotéky?

Fixace je období, během kterého vám držíme pevnou úrokovou sazbu. Jestli to bude na tři, pět, sedm nebo i 20 let, si vyberete sami při sjednání hypotéky. Až se tato doba bude chýlit ke konci, dohodneme se spolu na nových podmínkách.

S dlouhodobě zafixovanou sazbou nemusíte řešit turbulence na finančním trhu. 

4. Jak si spočítat hypotéku?

Nejrychlejší odhad si uděláte v online hypoteční kalkulačce, kde si spočítáte splátky i výši hypotéky, na kterou dosáhnete.

  • splátek stačí zadat, kolik si potřebujete půjčit, délku splácení a dobu fixace.
  • Pro odhad výše hypotéky zadáte své příjmy i výdaje a pár údajů o své domácnosti.

Pokud na sebe v kalkulačce necháte kontakt, ozveme se vám a společně probereme všechno, co vás zajímá. Zastavit se ale můžete i na pobočce u našich bankéřů a hypotečních specialistů.

5. Kolik přeplatím na hypotéce?

Na rozdíl od spotřebitelských půjček se u hypotéky po uplynutí fixace mění úroková sazba, proto výpočet částky, kterou za celou dobu splácení hypotéky zaplatíte navíc k ceně nemovitosti, v naší online kalkulačce nenajdete. Nicméně se můžete podívat na reprezentativní příklad, který ze zákona musíme uvádět, tím získáte alespoň představu. 

6. Dostanu hypotéku, i když nemám dostatek vlastních prostředků?

Doba 100% hypoték je sice pryč, máme ale řešení i pro ty, kteří nemají dost úspor. Přímá cesta vede přes dočasné ručení dalším bytem či domem s dostatečnou zástavní hodnotou.

Nemusí to být vaše vlastní nemovitost. Pomoci vám mohou rodiče, prarodiče, kdokoli z vašich blízkých. A jakmile za pár let doplatíte částku nutnou pro vyvázání druhé nemovitosti, zástavní právo ze smlouvy zase vyškrtneme.

TIP: Pokud chcete o možnostech zástavy nemovitosti vědět víc, nenechte si ujít náš článek Hypotéka a zástava další nemovitosti: Když úspory nestačí.

7. Jak je to s navýšením hypotéky?

Navýšení stávající hypotéky bohužel není možné. Může se ale stát, že v průběhu stavby nebo rekonstrukce zjistíte, že vám peníze z hypotéky nestačí a potřebujete půjčit víc. V takovém případě si můžete zažádat o další hypotéku nebo Úvěr od Buřinky.

8. Na co všechno si můžu vzít hypotéku?

  • Koupi bytu, domu nebo stavebního pozemku,
  • koupi družstevního bytu,
  • stavbu nového domu, a to i dřevostavby nebo montovaného domu,
  • rekonstrukci bytu nebo domu, pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla a dalších technologií,
  • vypořádání dědictví nebo společného jmění manželů,
  • koupi nebo rekonstrukci, kterou jste už zaplatili ze svého. 

9. Jak na prodej nemovitosti s hypotékou?

Dům nebo byt s hypotékou dnes prodáte stejně jednoduše, jako kdybyste na něm žádnou hypotéku neměli. Banka musí s prodejem nemovitosti souhlasit, ale jde obvykle jen o formalitu. A pak už prodeji nic nebrání:

  • Nejlepší varianta je, když převedete hypotéku na nového majitele (kupujícího), který splňuje všechny potřebné podmínky. Kupujícímu zůstává vaše sazba a cenově to je pro něj nejvýhodnější řešení.
  • Nemovitost můžete prodat „za hotové“ a získanými penězi hypotéku předčasně splatit. U hypoték sjednaných po 1. 12. 2016 to není problém, poplatky za předčasné splacení jsou minimální.
  • Další variantou je, že si kupující vezme novou hypotéku, kterou splatí vaši hypotéku. Pokud si kupující vezme hypotéku ve stejné bance, je pravděpodobné, že nebudete platit poplatek za předčasné splacení.

10. Co je americká hypotéka?

Možná si říkáte, co je to americká hypotéka. Stručně řečeno je to neúčelový úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která je určena k bydlení, nachází se na území ČR a je zapsaná v Katastru nemovitostí.

S americkou hypotékou vám půjčíme až 25 mil. Kč na cokoliv chcete, třeba na studium v zahraničí nebo na nové auto. Úroková sazba je u americké hypotéky vyšší než u „běžné“ hypotéky, stále je ale výhodnější než u běžných spotřebitelských půjček. Splátky si navíc můžete rozložit až na 20 let.

Má to ale jednu podmínku: potřebujete nemovitost, kterou můžete ručit – ideálně vlastní dům nebo byt.

Pokračujte dále

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Dosáhnu na hypotéku? Víme, jak vysokou částku si můžete půjčit

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla