Jak na odpočet úroků z hypotéky?

21. listopadu 2023

6 minut

S pořízením nemovitosti na hypotéku se pojí spíše jen finanční výdaje. Jednou za rok ale můžete prostřednictvím odpočtu úroků z hypotéky u daní ušetřit až 45 000 Kč ročně. Přečtěte si článek, jak na odpočet úroků z hypotéky!

Jakou hypotéku musíte mít, abyste si úroky mohli odečíst?

Odpočet úroků patří mezi nezdanitelné položky a snižuje váš daňový základ (slevy na dani naopak snižují daň celkově). Na odpočet úroků máte nárok u hypotéky, ale také u úvěru ze stavebního spoření. Abyste mohli odpočet využít, museli jste si úvěr na bydlení vzít na:

  • Koupi bytu nebo domu, ve kterém budete bydlet.
  • Stavbu domu, ve kterém chcete bydlet.
  • Pozemek, na kterém do 4 let postavíte domov, ve kterém budete bydlet.
  • Rekonstrukci bytu nebo domu, ve kterém bydlíte.
  • Vypořádání společného jmění manželů. A to ale pouze v případě, že je předmětem vypořádání úhrada podílu na pořízení domu nebo bytu.

Mějte na paměti, že odečet úroků z hypotéky můžete podle zákona uplatnit jen na půjčky, prostřednictvím kterých financujete svou bytovou potřebu – v dané nemovitosti trvale bydlíte vy nebo vaši příbuzní. Odpočet úroků z hypotéky můžete uplatnit také u rekreační nemovitosti (chata nebo chalupa). Musíte ale doložit, že v ní opravdu bydlíte po celý rok.

TIP: Pokud splácíte nebankovní hypotéku, odpočty se vás netýkají. Přečtěte si i další nevýhody v článku Nebankovní hypotéka: Proč si to raději rozmyslet.

Kdo může uplatnit odpočet úroků z hypotéky?

Nárok na odpočet úroků z hypotéky má fyzická osoba (zaměstnanec) ale i živnostník (osoba samostatně výdělečně činná). Pokud jste zaměstnaní, uplatníte většinou úrok z hypotéky v ročním zúčtování daně u svého zaměstnavatele. V případě, že jste OSVČ, musíte odpočet z úroků uplatnit v daňovém přiznání, které si jako živnostník podáváte sami.

Abyste mohli odpočet uplatnit:

  • Jako OSVČ musí být váš roční zisk vyšší než 185 600 Kč.
  • Jako zaměstnanec pobíráte alespoň minimální mzdu.

A ještě musíte splnit jednu podmínku. Musíte být účastníkem úvěru v úvěrové smlouvě – jste uveden jako dlužník nebo spoludlužník v úvěrové smlouvě (smlouva je napsaná na vaše jméno). Pokud máte hypotéku napůl s partnerem, společně se dohodněte, jak o odpočet požádáte. Odpočet hypotéky z daní může uplatnit jen jeden žadatel, nebo naopak všichni (ale pak požádáte oba o odpočet stejným dílem).

TIP: Při rekonstrukci nebo stavbě domu svépomocí se vám může stát, že budete potřebovat navýšit hypotéku. Víme, jak na to.

Podmínky, které musíte splnit, abyste si mohli úroky z hypotéky odečíst

Z předchozího odstavce víte, že jako zaměstnanec uplatníte odpočet v ročním zúčtování daně u svého zaměstnavatele. A pokud podnikáte, uplatníte odpočet v daňovém přiznání k dani z příjmu. K tomu nezapomeňte ještě doložit:

  • Potvrzení o výši zaplacených úroků.
  • Výpis z katastru (u první žádosti).
  • Uvěrovou smlouvu (u první žádosti).

Dobrou zprávou pro vás jistě je, že vám potvrzení o výši zaplacených úroků obvykle sama banka pošle v lednu – bez něj vám finanční úřad žádost odmítne. O výpis z katastru nemovitostí požádáte sami na příslušném katastru nemovitosti nebo na pobočce Czech Pointu.

Kolik vám můžou na úrocích z hypotéky vrátit?

Stát chce prostřednictvím odpočtu úroků na bydlení podpořit občany k tomu, aby si pořizovali vlastní bydlení. Pokud jste si pořídili nemovitost na hypotéku, nebo jste získali povolení jí stavět do 31. 12. 2020, máte nárok na odpočet úroků až do výše 300 000 Kč (sleva na dani až 45 000 Kč). Na nemovitosti, pořízené nebo stavební povolení vydaná po 1. 1. 2021 se už vztahuje maximální odpočet 150 000 Kč (sleva na dani až 22 500 Kč).

Přesnou výši částky, kterou si můžete odečíst, ovlivňuje kromě výše hypotéky i vaše výše úrokové sazby a také doba do konce její splatnosti. Odpočet se tak nejvíce vyplatí v prvních letech, kdy v měsíčních splátkách splácíte především úrok. Proto slevu na dani řešte u hypotečního úvěru co nejdříve.

Kdy (a jak) uplatníte odpočet úroků z hypotéky?

Pohlídejte si především datum podání. Jste zaměstnanec? Pak gratulujeme, protože roční zúčtování daně za vás obvykle vyplňuje firemní mzdová účetní (raději o to ale vždy požádejte) – stačí jí jen dodat výše uvedené podklady.

Jste OSVČ? Pak se pro vás mění forma podání, od roku 2023 musíte daňové přiznání podat prostřednictvím své datové schránky.

TIP: Chcete se dozvědět o dalších slevách a odpočtech na daních? Přečtěte si článek Využijte slevy a odpočty na daně.

Pokračujte dále

Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

10 otázek před pořízením fotovoltaiky

Vyzkoušejte si energetickou kalkulačku

Venkovní žaluzie a rolety: proč už jste je měli dávno mít