Díky vytápění tepelným čerpadlem ušetříte

30. května 2024

7 minut

Stále více a více Čechů se zajímá o tepelná čerpadla. Průměrná měsíční hledanost výrazu tepelné čerpadlo prostřednictvím vyhledávače Google se pohybuje okolo 31 000. To není zrovna málo. Pojďme se společně podívat, jak tepelné čerpadlo funguje a proč byste o něm měli uvažovat i vy.

Proč vůbec uvažovat o změně typu vytápění?

Asi téměř každý již na své účtence za teplo pocítil značné navýšení výdajů. Obavy z nedostatku plynu v zimě a zvyšující se cena energií jsou obvykle primární motivací, která vede mnoho majitelů domů k otázce pořízení tepelného čerpadla. Toto řešení pomůže výrazně snížit výdaje za vytápění a zároveň šetří přírodu.

Abyste však dosáhli co největší úspory, měli byste nejprve vyřešit otázku tepelné ztráty celého domu. Pokud nemáte dostatečně vyřešené zateplení domu a netěsní okna a dveře, bude mít dům velké tepelné ztráty – a vy tak potřebujete výkonné čerpadlo, které ale zároveň spotřebuje pro vytopení více energie. To se samozřejmě projeví na ceně, kterou zaplatíte za realizaci a provoz systému tepelného čerpadla pro váš dům.

TIP: Efektivní zateplení domu sníží náklady na vytápění až o 50 %. Existuje ale pár dalších důvodů, které vás přesvědčí o tom, proč investovat peníze do kvalitní tepelné izolace. V článku Zateplení domu sníží náklady na vytápění vám je rádi představíme.

Co je tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo působí na základě převodu tepla z venku (ze vzduchu, země i vody) do interiéru. Díky speciální technologii dokáže tepelné čerpadlo získat teplo z venčí i v případě, že je tam chladněji než uvnitř.

Jak tepelné čerpadlo funguje?

Možná vás to překvapí, ale tepelné čerpadlo funguje na podobném principu jako vaše lednička – jen celý proces funguje přesně naopak. Lednice odvádí teplo z vnitřku a přes výparník jej předává do místnosti. Tepelné čerpadlo naopak čerpá teplo ze svého okolí a rovnou jej převádí na tepelnou energii, prostřednictvím které pak vytopíte celý dům nebo byt.

Celý systém funguje ve stále se opakujícím cyklu. Jak funguje tepelné čerpadlo, si ukážeme na tepelném čerpadle vzduch–voda:

Nejčastěji se využívají kompresorová tepelná čerpadla, kde kompresor stlačuje a zahřívá chladivo, které následně putuje do kondenzátoru. Tam se z něj odebere teplo a dochází ke změně skupenství z plynného na kapalné. Zkondenzované chladivo pak pokračuje do výparníku, kde se zase ohřívá a mění se z kapaliny na plyn. Následně se celý cyklus opakuje.

Tepelné čerpadlo: schéma

Několik důvodů, proč byste měli o tepelném čerpadle uvažovat i vy:

  • Tepelné čerpadlo je prakticky bezúdržbové a nenáročné na provoz.
  • Pokud jste doteď topili elektřinou nebo plynem, tepelné čerpadlo vám značně sníží výdaje za topení.
  • Jako majitel tepelného čerpadla máte nárok na nižší tarifní sazbu elektřiny. Díky tomu snížíte náklady na provoz také ostatních elektrických spotřebičů v domácnosti.
  • Topili jste doteď elektrokotlem, tuhým palivem nebo kotlem na tuhá paliva? Pak máte nárok na státní dotaci na tepelné čerpadlo.
  • A nejvíce ušetříte, pokud si pořídíte tepelné čerpadlo na vytápění a ohřev vody, které připojíte k fotovoltaice.

TIP: Chcete mít orientační představu, kolik zaplatíte za energie ve vašem budoucím novém bydlení? Mrkněte na průkaz energetické náročnosti budovy. Přečtěte si článek Co je to energetický štítek a jak jej může získat i vaše budova a budete v obraze.

Typy tepelných čerpadel

Princip fungování tepelného čerpadla jsme popsali na prvním a nejběžnějším typu čerpadla vzduch–voda. Právě v závislosti na médiu, které teplo získává, se tepelná čerpadla rozlišují na 4 základní typy tepelných čerpadel:

  • tepelné čerpadlo vzduch–voda,
  • tepelné čerpadlo země–voda,
  • tepelné čerpadlo voda–voda,
  • tepelné čerpadlo vzduch–vzduch.

Jak zvolit to správné čerpadlo? Vždy záleží na okolních podmínkách. Tepelné čerpadlo země–voda můžete využít jen v případě, že máte dostatečně velký pozemek, abyste měli prostor, kam rozměrné plošné kolektory instalovat. Tepelné čerpadlo země–voda zase potřebuje hlubinný vrt. Pokud pozemek disponuje podzemní vodou, můžete uvažovat i o tepelném čerpadle voda–voda.

Vždy se proto nezapomeňte poradit s odborníky, kteří by vám měli připravit to nejlepší řešení na základě vašich preferencí a reálných podmínek daného místa. Zároveň také počítejte s tím, že se bude lišit i cena za jednotlivá řešení. Čerpadlo s hlubinným vrtem bude výrazně dražší než tepelné čerpadlo vzduch–vzduch.

Nové tepelné čerpadlo nestačí, je důležité změnit i své návyky

Je důležité si také uvědomit, že pokud chcete snížit náklady na topení, nebude vám stačit jen výměna samotného zařízení. Měli byste uvažovat rovněž nad změnou svého chování.

Podle průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny vytápí přes 87 % Čechů svůj domov na více než 20 °C. Přitom třeba optimální teplota pro kvalitní spánek se pohybuje mezi 16 a 19 °C. Zkuste si proto změřit, na kolik stupňů aktuálně topíte, a zamyslete se, jestli je to opravdu potřeba.

TIP: Na ekologické a energeticky úsporné bydlení vám dáme speciální Hypotéku pro budoucnost. Ušetříte až 16 500 Kč na vstupních poplatcích a 45 % na pojištění nemovitosti a domácnosti. Poradíme vám s dotacemi Nová zelená úsporám, kterými můžete splatit až 10 % hypotéky. Spočítejte si na hypoteční kalkulačce orientační částku, na kterou dosáhnete.

Pokračujte dále

Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

Nová zelená úsporám (NZÚ) aneb úsporné bydlení na dosah

Zateplení domu sníží náklady na vytápění