Zelená střecha – sen každého zahradníka

30. května 2024

6. minut

Zelené střechy nejsou jen moderním trendem. Nádherné visuté zahrady si podle legendy postavila i královna Semiramis v paláci v Babyloně (jeden ze sedmi divů světa). Zelené střechy najdete i ve Skandinávii. Tamní obyvatelé tak chrání svůj domov před drsnými přírodními podmínkami. Pojďte se i vy inspirovat a poznejte výhody zelených střech.

8 důvodů, proč o zelené střeše uvažovat

Zelenou střechu si zamilujete, protože:

  • Zmírní přehřívání střechy v horkém létě – i v podkroví tak budete mít v létě příjemnou teplotu. Povrchová teplota zelených střech v létě dosahuje okolo 30 °C, klasická střešní krytina se rozpálí klidně na dvojnásobnou teplotu.
  • Vytváří příjemné mikroklima po celý rok.
  • Střešní izolace vydrží delší dobu, protože na ni klimatické vlivy nepůsobí přímo.
  • Tlumí zvuky – působí jako zvuková bariéra.
  • Zvyšuje účinnost fotovoltaiky – odpařovaná voda z okolní zeleně ochlazuje fotovoltaické panely. Výkon panelů se tak zvýší zhruba o 10 %, protože se tolik nepřehřívají.
  • Rostliny produkují během fotosyntézy kyslík, který dýcháme. A také zachytávají nečistoty (prach, polétavé částice), které létají v ovzduší, a brání tak jejich dalšímu šíření.
  • Nemáte dostatečně velký pozemek na zahradu? Na střeše si to můžete vynahradit!
  • Poskytnete domov nejrůznějším druhům hmyzu a ohroženým živočichům.

TIP: Před výstavbou zelené střechy si promyslete, jestli se vám vyplatí investovat i do fotovoltaiky. S rostoucími cenami energií to může být způsob, jak pořídit elektřinu levněji. Ušetříte svou peněženku, ale i přírodu!

Je vaše střecha vhodná pro rostliny a další zeleň?

Se zelenou střechou se nejčastěji setkáte ve městě na kancelářských budovách. Jejich potenciál je ale obrovský. Najdou své využití na střechách panelových domů i na nově vystavěných nízkoenergetických domech. A co rekonstrukce staršího domu? I tady si můžete v projektu připravit novou zelenou střechu. Střecha porostlá rostlinami se hodí opravdu kamkoliv, klidně i na kůlnu nebo na garáž.

Jediné, co musíte vždy brát v potaz, je nosnost a sklon střechy. To jsou vstupní parametry, které při rozhodování a navrhování zelené střechy musíte mít vždy na paměti. Uvědomte si totiž, že rostliny potřebují ke svému životu půdu a ta dokáže vlivem deště několikanásobně zvýšit svou hmotnost. S realizací zelených střech vám naštěstí pomohou odborné firmy a jednotlivci, kteří vám připraví zelenou střechu na míru vašim potřebám a zároveň zohlední technické parametry.

Intenzivní zelená střecha vs. extenzivní zelená střecha: kterou si vybrat?

Zelené střechy se podle toho, jaké rostliny na nich můžete vysadit, dělí na 3 typy:

  • Intenzivní zelené střechy,
  • polointenzivní zelené střechy (střešní louky),
  • extenzivní zelené střechy.

U intenzivní zelené střechy tvoří podloží silnější vrstva substrátu (obvykle je půda hluboká přes 35 cm). Více půdy znamená větší prostor pro kořenový systém rostlin. Hodí se tam, kde chcete na střeše vytvořit i odpočinkové místo pro celou rodinu. Na intenzivní zelené střeše si vysadíte nejenom nejrůznější traviny a trvalky, ale také trsovité byliny, a dokonce i keře a některé druhy zeleniny a ovoce. Počítejte ale s velkým zatížením nosné konstrukce domu. A nezapomeňte na to, že taková skladba rostlin od vás vyžaduje pravidelnou péči.

Polointenzivní zelené střechy představují mezikrok. Hloubka půdy se pohybuje od 15 cm do 35 cm, a jak už jejich název napovídá, můžete si je osadit lučním porostem – bylinami, trvalkami, ale také rozchodníky a nejrůznějšími travami. Takové rostliny už budou občas v období sucha vyžadovat alespoň zálivku.

Extenzivní zelené střechy tvoří jen tenká vrstva substrátu (půda je hluboká maximálně 10 cm). Pokud máte dům s omezenou nosností, zvolte extenzivní zelenou střechu. Vysadíte si na ní lehké a suchomilné rostliny, jako jsou mechy, sukulenty, rozchodníky, trávy a nízké byliny. Velkou výhodou extenzivních zelených střech je také to, že vás vysazené rostliny ke svému růstu prakticky nepotřebují. Přečkají období sucha, ale poradí si i s přebytečnou vlhkostí. 

TIP: S využitím dešťovky můžete jít ještě dál. Hodí se nejenom na zálivku zahrady, ale s pár úpravami ji využijete i na splachování záchodu, na sprchování a také na praní. Chcete vědět víc? Přečtěte si článek Dešťová voda a její skrytý potenciál.

Na zelenou střechu dostanete dotaci od státu

Investovat do zelené střechy se opravdu vyplatí. Ale jak ji financovat? Částečně vám pomůže i stát, který na zelené střechy poskytuje dotace. U rodinných domů můžete na výstavbu zelené střechy získat až 100 000 Kč. V případě bytových domů je pak dotace na jednu stavbu až 300 000 Kč.

Nemáte našetřeno tolik, abyste financování ekologické rekonstrukce pokryli vlastními prostředky? Využijte naši speciální Hypotéku pro budoucnost díky tomu ušetříte na poplatcích, a navíc nasměrujeme i v možnostech dalších dotacích. Tepelné čerpadlo země–voda můžete využít jen v případě, že máte dostatečně velký pozemek, abyste měli prostor, kam rozměrné plošné kolektory instalovat. Tepelné čerpadlo země–voda zase potřebuje hlubinný vrt. Pokud pozemek disponuje podzemní vodou, můžete uvažovat i o tepelném čerpadle voda–voda.

Vždy se proto nezapomeňte poradit s odborníky, kteří by vám měli připravit to nejlepší řešení na základě vašich preferencí a reálných podmínek daného místa. Zároveň také počítejte s tím, že se bude lišit i cena za jednotlivá řešení. Čerpadlo s hlubinným vrtem bude výrazně dražší než tepelné čerpadlo vzduch–vzduch.

Pokračujte dále

Jak ušetřit za vodu? Využijte znovu šedou vodu!

Dešťová voda a její skrytý potenciál

Nová zelená úsporám (NZÚ) aneb úsporné bydlení na dosah