Dluhopisy

Investiční jednohubka

Zajímáte se o investice a chcete vědět více o dluhopisech? Připravili jsme pro vás video plné užitečných informací. Ponořte se s námi do světa finančních nástrojů a zjistěte, jak mohou dluhopisy oživit vaše investiční portfolio.

Co jsou dluhopisy? 

Dluhopis je investiční nástroj, kterým si firmy nebo vlády půjčují peníze od investorů, se slibem, že jim peníze vrátí (plus úroky během stanovené doby).

Investicí do dluhopisu tedy půjčujete své prostředky tomu, kdo dluhopis vydal. Může to být firma, stát nebo jiná instituce, která emisí říká: „Když mi půjčíš peníze na můj projekt, vytvořím za ně takovou hodnotu, že jsem schopen ti vrátit víc. To víc se jmenuje úrok.“ 

Tip: Chcete investovat, ale děsí vás neznámé pojmy? Proto jsme vytvořili videa, díky kterým investorské pojmy pochopí každý. Pustit si je můžete tady.  

Jak fungují dluhopisy?

Řekněme, že firma chce postavit novou elektrárnu. Aby na ni získala potřebné finance, vydá dluhopisy s výnosem 5 %. Vy si dluhopis koupíte, a firma vám každý rok do splacení dluhu vyplatí 5 % z vaší investice. 

Úrok je nastaven buď pevně, nebo může být variabilní a měnit se podle předem definovaných podmínek, nebo může být třeba navázán na tržní vývoj jiného aktiva, například akciového indexu, měnového páru, nebo třeba vývoje inflace.

Staňte se chytrým investorem   

Pusťte si další videa pro začínající investory a budete v obraze.  

Akcie

Dluhopisové fondy