Nechci sedět u investic, abych mohla investovat

9. května 2022

6 minut

Mezi lidmi obecně převládá názor, že investovat peníze znamená sedět nepřetržitě před grafy, nakupovat, prodávat, jednat rychle, být ve střehu. Ano, i to je jedna z možností.

Pohádkový výnos i likvidační ztráta

Každý má čas a nervy na něco jiného. Aktivní investor si většinou sám vyhledává nejrůznější investiční příležitosti napříč celým spektrem cenných papírů a sám také realizuje obchody prostřednictvím obchodníka s cennými papíry na základě své analýzy a úvahy. Spravuje si sám své investiční portfolio. Úměrně svým znalostem trhu, ale také značné míře štěstí si může přijít na pohádkové výnosy, ale stejně tak se při neočekávaných situacích, které k investování patří, může dočkat likvidační ztráty. 

Nejspíš proto, že se kolem tohoto typu správy investic točí velké emoce, mluví se o těchto investorech častěji než o těch řekněme běžných, kteří tvoří většinu. Jsou to lidé, pro které je svět investování poměrně vzdálený, moc se v něm neorientují, ale na druhou stranu jim není úplně jedno, co se děje s jejich penězi. Ti se pak většinou obracejí na svou banku a očekávají, že jim se zhodnocením jejich peněz pomůže. Chtějí jednoduchou radu a jednoduché řešení, kterému budou rozumět. V téhle skupině „budoucích investorů“ najdeme velkou skupinu těch konzervativních, ale i těch odvážnějších, dychtících po atraktivnějším výnosu.

Pro většinu z nich můžou být optimálním řešením podílové fondy. Profesionální správu peněz jejich prostřednictvím delegujete na portfolio manažera a celý tým odborníků, kteří budou vyhledávat ty nejatraktivnější a nejzajímavější investiční příležitosti. Jejich cílem je doručit investorům co nejlepší zhodnocení. Starají se o svěřené peníze a v rámci investičních strategií konkrétních podílových fondů také rozkládají, tedy diverzifikují, případná tržní rizika. 

2,5 procenta ročně – o tolik zaostává výkonnost portfolií individuálních investorů oproti výkonnosti fondů. Zjistila to známá agentura Morningstar, která mimo jiné uděluje ratingy podílovým fondům.

 

Portfolio manažeři

Kdo jsou lidé, kterým prostřednictvím manažerského poplatku platíme za správu svých investic? Náplní jejich práce je vyhledávat ideální příležitosti na finančních trzích. Žijí tím dennodenně. Zkoumají, jak se firmám, do kterých investují, daří dlouhodobě, analyzují je a sledují jejich finanční i nefinanční výsledky, účastní se valných hromad a posuzují jejich strategické obchodní cíle a záměry.

Dnes musí aktivně sledovat také sociální sítě. Prohlášení šéfů velkých firem, protipandemická opatření nebo naopak uvolňování pravidel doma i ve světě, výroky státníků, to vše v přímém přenosu hýbe s trhy. Dobrý portfolio manažer musí být se svým týmem vždycky o krok napřed. Snaží se prodat aktiva před jejich poklesem a identifikovat u firem budoucí růstový potenciál, aby byl nákup co nejefektivnější.

Analýzy nejsou zadarmo. Stojí nejen spoustu peněz, ale především času

Investování na finančních trzích není vůbec jednoduché. Všechno chce své, a v případě „péče“ o svěřené peníze to platí dvakrát. Skutečně profesionálně spravované portfolio podílového fondu v sobě nese obrovské množství analytické mravenčí práce. A systém řízení rizik hlídá všechny investiční kroky portfolio manažera. Finanční a investiční expertiza, bez které se žádný investor ani jednotlivec a ani profesionální správce peněz neobejde, je velice nákladná, a to nejenom na zdroje, ale především na čas. Člověk, který není profesionálním investorem, nemá vůbec šanci takový rozsah informací pojmout. A bez nich budou jeho investiční rozhodnutí dílem náhody. Dnes je Google plný lékařských doporučení a člověk by si mohl myslet, že vyléčit se z jakékoliv nemoci je hračka. Ale ruku na srdce. Spolehnete se na informace z internetu, nebo půjdete s covidovými příznaky k lékaři? A podobné je to i se zhodnocením peněz. Vyhledat odborníka by mělo být tím prvním, co nás při správě peněz napadne. 

 

Investování je v principu jednoduché. Stačí objevit dobrou společnost – a objevit ji dřív než ostatní. To ale není vůbec lehké.
Jan Hájek, portfolio manažer akciového fondu Top Stocks

Chce to pevné nervy

S investicemi je to stejné jako se světovou ekonomikou. Chce to pevné nervy – „investiční disciplínu“. Když se chcete ztrátám vyhnout, nedělejte unáhlená rozhodnutí a soustřeďte se na dodržování investičních cílů, které jste si na začátku nastavili. Ať jste to udělali sami, nebo jste si nechali poradit investiční řešení třeba ve své bance u investičního specialisty, snažte se vždycky znova zrevidovat své cíle a poraďte se, jestli je nutné odprodávat se ztrátou. Tu totiž máte až ve chvíli, kdy ji realizujete. Ani ti nejlepší ekonomové nedokážou přesně predikovat výkyvy světového hospodářství. Můžou se jen dohadovat, ale přesné informace vám dát nemůžou. Dívejte se tedy na své investice z dlouhodobé perspektivy. 

Tipy pro začínající investory 

  • Nechte si poradit
  • Stanovte si cíle a poznávejte sami sebe 
  • Buďte opatrní
  • Držte se plánu a buďte trpěliví
  • Nepodléhejte silným emocím

Více o jednotlivých tipech naleznete zde

Tip: Spočítejte si na naší kalkulačce, kolik můžete díky investování získat

Pokračujte dále

Co vás čeká na cestě k první investici?