Jen maličko práce na začátku, a koláče se budou péct samy

17. srpna 2020

7 minut

Vztah k penězům může vypadat různě. Někdo miluje jejich svět jako takový, sloupce čísel a tabulky, a svůj majetek spravuje s vášní hraničící s posedlostí. Jiný má peníze sice taky rád, ale spíš pro to, co mu přinášejí. Klid, pohodu a komfort. Pro pohodlný život jsou peníze zkrátka potřeba. Potíž je, že o majetek se člověk musí aspoň trochu starat.

Když se ptali Dalajlámy, co ho na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: "Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a… tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili." 

Nadbytek neznamená bohatství

Dobrým řešením, jak žít v přítomnosti naplno a současně zajistit, aby vaše úspory časem nepohltila inflace, je poohlédnout se po někom, kdo je bude na základě zkušeností a odbornosti zhodnocovat za vás.

Dejme tomu, že máte v bance větší obnos a chtěli byste, aby neztrácel na hodnotě, nebo ještě lépe, aby se jeho hodnota zvyšovala. Kromě této zásadní finanční rezervy na účtu vám každý měsíc z příjmu zbyde pár stokorun, nebo dokonce tisíc, a vy přemýšlíte, kam je „šoupnout“, aby také něco vydělaly. V obou případech je dobrým řešením investování. Protože ačkoli panuje názor, že investorem se může stát jenom boháč, opak je pravdou. Investovat může úplně každý.

Stačí najít dobrého poradce

Ať už máte k dispozici větší částku, nebo si chcete odkládat menší měsíční přebytky, svět investic vám nabídne řešení. Tedy – nabídne vám ho zkušený investiční poradce. Vyhledat ho a sejít se s ním je vlastně všechno, co se od vás pro začátek čeká. Pak už bude poradce pracovat za vás. Dobrého poradce najdete nejlépe tak, že se poptáte v okruhu svých známých. Určitě narazíte na někoho, kdo se radí s někým z banky nebo s nezávislým finančním specialistou a má s ním dobré zkušenosti. Jakmile si vyberete člověka, kterému věříte a máte dobré reference na jeho odbornost, nejsložitější úkol máte za sebou.

"Investovat se dá totiž různými způsoby
– na jistotu i na riziko."

Bezúdržbová investice

Investiční poradce s vámi probere vaše možnosti a představy a podle toho doporučí nejvhodnější investiční nástroje. Při jejich výběru bude respektovat vaše očekávání ohledně výnosů, proti kterým postaví vaši ochotu riskovat. Investovat se dá totiž různými způsoby – na jistotu i na riziko. Všechno má svá pro a proti. Když se soustředíte na investice, které nepotřebují pravidelnou revizi, nebudete se muset průběžně rozhodovat co dál nebo se stresovat, že potřebujete peníze, které jsou někde dočasně blokované. Budete mít jedinou povinnost – na výpisech sledovat, jak se vaše úspory zvyšují a přibývají na hodnotě.

Podílové fondy

Kdybyste snad přece jenom chtěli zkusit investovat sami, vyberte si třeba otevřené podílové fondy od renomovaného správce. V podílových fondech se o zhodnocení vložených peněz stará tým odborníků, kteří pro vás dělají to nejlepší, co umí – bez ohledu na to, kolik peněz ve fondu máte. A vy můžete být v klidu.

Podílové fondy vás neomezují částkou ani pevnou dobou. Umožňují investovat peníze buď jednorázově, nebo pravidelně. Rozhodnete se na začátku, a pak už nemusíte nic řešit.  

Pokračujte dále

Máte konkrétní plány a cíle?