Na „spořáku“ přece o peníze nepřijdu. Nejsem investor, nechci riskovat

21. dubna 2022

6 minut

Peníze na spořicím účtu má přes 60 procent Čechů, je to tedy zdaleka nejčastější způsob ukládání finančních úspor. Přiznejme si, že Češi jsou konzervativní a ve finanční gramotnosti ne zrovna excelující národ.

Přesvědčení, že na spořicím účtu mám o své finance nejlépe postaráno, které je společné celé střední Evropě, má více příčin. Především jde o pocit, že na své peníze „vidím“, jsou hned vedle kolonky běžného účtu, kam mi chodí výplata. Mám ho vedený v bance, které věřím, protože jsem u ní už dlouho. A třeba jsem ani nezaregistroval, že úroky na spořicím účtu od doby, co jsem ho zakládal, klesly klidně desetinásobně.

Mám ale především jistotu, že na peníze mohu kdykoli sáhnout, stačí pár kliků třeba na mobilu na ulici a hotovost mohu obratem vybrat v bankomatu, u kterého stojím, nebo na běžném účtě.

Bankovní řečí: vysoká likvidita a minimální riziko, že o peníze přijdu (pokud nezkrachuje banka), jsou jednoznačné přednosti tohoto druhu investice. Na druhé straně stojí mizivý výnos – prakticky všechny banky v Česku nabízejí maximálně nižší desetiny procenta úroků. To ani zdaleka nepokryje inflaci. Když budu mít na „spořáku“ 100 tisíc korun, za rok dostanu ze spořicího účtu České spořitelny na úrocích 200 korun.

Česká povaha
Věděli jste, že finanční gramotnost Čechů loni poklesla? Podle průzkumu České bankovní asociace je finančně svéprávných 55 procent našinců, v roce 2020 to bylo ještě 61 procent. Dobrou zprávou je, že dvě třetiny Čechů o penězích více přemýšlejí, chtějí více spořit a lépe hospodařit.
 

Rizika srovnatelná, výnos desetinásobný

Pokud byste peníze ze spořicího účtu investovali do konzervativně laděného smíšeného fondu, velmi mírně se zvýší rizika, stejně tak se lehce sníží likvidita (předčasná splatnost bývá možná většinou do týdne). Na druhou stranu výnos se dá očekávat o řád vyšší, tedy aspoň v nižších jednotkách procent, kdyby se hodnota podílového listu vyvíjela podobně jako v minulých letech (a to si lze u různých typů fondů prohlédnout zde). 
 

Pokud mluvíme o rizicích, je třeba mít na paměti, že jediná spolehlivá fakta, která máme k dispozici, jsou ta z výkonnosti jednotlivých fondů v minulosti. To, jak se bude situace vyvíjet v příštích letech, vám nezaručí nikdo. Na druhou stranu třeba v případě státního dluhopisového fondu by se do role nespolehlivého dlužníka musel dostal stát, což není tak pravděpodobné jako třeba pád akcií na burze. Je dobré jen nezapomínat, že riziko je součástí každé investice.

Tip: Co vás čeká na cestě k první investici?
Zjistit více

Investovat pravidelně a držet se plánu

Úspěšným investorem se může stát každý. Nepotřebuje k tomu vystudovat ekonomii s červeným diplomem. Dobrou startovní pozicí je pravidelné investování do podílových fondů, například konzervativních smíšených, po menších měsíčních částkách. Až se zkušenostmi, které s takovou investicí načerpáte, se posouvejte dál.

Tím, že podílník v investičních fondech má za sebou portfolio manažera, odpadá mu spousta starostí. Pokud si vybral správnou investiční strategii, blízkou svému naturelu – o čemž je určitě dobré promluvit s investičním specialistou, stačí se držet jednoduchých pravidel. Především se neukvapovat, nepodléhat emocím, držet se plánu a v pravou chvíli se také občas pomodlit.

Tipy pro začínající investory

  • Nechte si poradit
  • Stanovte si cíle a poznávejte sami sebe
  • Buďte opatrní
  • Držte se plánu a buďte trpěliví
  • Nepodléhejte silným emocím

Více o jednotlivých tipech naleznete zde.

Tip: Spočítejte si na naší kalkulačce, kolik můžete díky investování získat.

Pokračujte dále

Proč investovat pravidelně

K investování nepotřebujete školy ani miliony na kontě

Co vás čeká na cestě k první investici?