Má rodič mluvit do toho, jak dítě nakládá s kapesným?

10. června 2024

8 minut

Odpověď je snadná a líbit se vám nebude. O kapesném rozhodují děti. Smiřte se s tím, že jakmile dá rodič peníze z ruky, ztrácí nad nimi absolutní moc. K čemu je to dobré?

Kapesné není jen způsob, jak dětem dopřát drobnosti, které bychom jim nekoupili. Je to hlavně nástroj, který děti učí hospodařit. Nemá smysl dávat dětem kapesné a pak je odrazovat od utrácení, nebo jim nákupy dokonce zakazovat. Vlastní peníze je mají naučit o výdajích přemýšlet. Nechte je proto vyhodit stovku za nesmysly i prožít zklamání ve chvíli, kdy si to uvědomí. A připravte se, mnohdy to bude zkouška vašich nervů!

Klidně dětem předem řekněte vlastní názor, ale rozhodnutí je na nich. Stejně jako důsledky. Koupíte si pískajícího dinosaura, nebudete mít na zmrzlinu. Utratíte vše za hru na xboxu, nezbyde na skateboard. Vítejte v realitě. A ne, opravdu víc peněz nedostanete a ani vám narychlo žádné nepůjčíme.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Odolat lákavému nákupu často není snadné ani pro dospěláka. Ukažte proto dětem na příkladech, že i když se jim to nezdá, ani vy nemáte vše, na co si vzpomenete. Nebo to alespoň nemáte hned. Naučte je přemýšlet o výdajích s chladnou hlavou a rozhodnutí pořádně zvažovat. Je opravdu málo věcí, jejichž koupě nepočká alespoň do zítřka. Ať si dítě nechá den na rozmyšlenou, a pokud mu jeho přesvědčení vydrží, pak hurá na nákup! Často ale samo přijde na to, že by šlo o vyhozené peníze.

Pokud je vaše dítě introvert a o tom, jak nakládá s kapesným, s vámi nemluví, můžete mu zřídit dětské konto. Už osmiletí školáci totiž mohou mít i vlastní platební kartu a aktivně ji využívat. A díky rodičovskému přístupu uvidíte jako na dlani, kde a za co vaše dítě utrácí. 

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále