Kapesné i informace o penězích dávkujte podle věku dítěte

10. června 2024

8 minut

„Nemůžu mít stejně málo jako loni. Není fér, když malý sourozenec má jiné kapesné než já v jeho věku. Spolužáci dostávají mnohem víc.“ S věkem dětí roste nejen jejich kapesné, ale i schopnost argumentace. Jaká je rozumná výše kapesného? V jakém věku? A na účet, nebo hotově?

Zásada číslo jedna zní: Kapesné je potřeba, aby se děti naučily hospodařit. Není to odměna za zásluhy, dobré výkony ani jedničky ve škole. Možnost rozhodovat o vlastních penězích přinese vašim dětem zásadní znalosti do budoucna. Díky kapesnému se naučí plánovat své výdaje i vyjít s omezeným rozpočtem, stejně jako v dospělosti s výplatou.

Podle výzkumů nejsou nejčastější příčinou finančních potíží v dospělosti nízké příjmy, ale málo informací o tom, jak správně hospodařit.

Na výši kapesného už z tohoto pohledu tolik nesejde. K tomu, aby se dítě naučilo organizovat své finance a plánovat výdaje, nepotřebuje velkou částku. Těm malým stačí pár desetikorun týdně. Z průzkumu České spořitelny vyplynulo, že české děti na prvním stupni dostávají průměrně 248 korun měsíčně a ty na druhém pak 421 korun měsíčně.

O penězích s dětmi mluvte odmalička

5–7 let

Jakmile potomek ovládne základní počty, s kapesným pomalu začněte. Desetikoruna či dvě na týden budou stačit, aby si dítě osvojilo jednoduché základy – jak vypadají mince a bankovky nebo že dvě desetikoruny mají opravdu stejnou hodnotu jako dvacetikoruna, i když jsou třeba méně blýskavé. Naučí se koupit si zmrzlinu u stánku a zkontrolovat, zda správně dostalo nazpátek.

Pro dítě jste autorita a věří vám. Je ochotné poslouchat vaše rady. A všechny informace, které mu v tomto věku poskytnete, nasává jako houba.

Starost o kapesné, týdenní výplata a snaha o pravidelnost jsou v tuto dobu výhradně na vás. Většina malých dětí na to nebude myslet a připomínat se.

8–11 let

Děti začínají více vnímat svět kolem sebe. Využijte toho a vše jim vysvětlujte. Proč chleba stojí třicet korun, když suroviny na něj jsou tak levné? Jak funguje placení daní, proč se někde za návštěvu lékaře platí a jinde ne? Seznamte je s tím, jak vypadá rodinný rozpočet. Řekněte jim, kolik hodin musíte denně pracovat, abyste dostali výplatu, a co všechno z ní musíte pokrýt. Třeba neviditelné věci jako nájem, vodu, elektřinu nebo pojištění auta. Nezapomeňte děti seznámit s tím, co je to půjčka, proč se platí úroky a co se děje, když nemá člověk peníze na splátky.

Kolem desátého roku je dobré zřídit dětem účet a začít je seznamovat s fungováním elektronického bankovnictví a platební karty.

Děti se rychle učí, jsou zvídavé a živě se o všechno zajímají. Zároveň už mají určitou představu o tom, jak svět funguje. Takže máte na čem stavět.

Začíná období, kdy se děti srovnávají s vrstevníky. Pro mnohé děti v tomto věku ještě nejsou peníze příliš důležité. Může se stát, že peněženka leží měsíc na dně šuplíku nebo zapadlá v rohu aktovky a nikomu nechybí. Pokud by se to mělo stávat i s platební kartou, využijte možnosti ji rychle zablokovat. A na rozdíl od karet pro dospělé ji pak opět odblokovat, když se najde. Vaše dítě není jediné, komu se to stává, a banka s tím počítá, takže obě služby jsou zdarma.

12–15 let

Chtějí samostatnost, ale dospělí zdaleka nejsou. Pokud chcete mít přehled o tom, jak váš teenager hospodaří, je Dětský účet neocenitelným pomocníkem. Naučte proto své děti naplno využívat elektronické bankovnictví. Ukazujte jim, jak zpětně kontrolovat nákupy, jak si analyzovat, za co nejvíc utrácí, i jak spořit a plánovat výdaje.

Díky rodičovskému přístupu do elektronického bankovnictví máte hospodaření svého potomka jako na dlani. Vidíte, kolik, kde a za co utrácí. Můžete nastavovat limity pro jednotlivé operace (nebo některé z nich rovnou zakázat) a také si nechat posílat upozornění na pohyby na účtu.

Děti žijí na sociálních sítích, kupují si nové levely v počítačových hrách nebo aplikace na herní konzoli. Možná je to i pro vás španělská vesnice, ale je nutné děti provést i tímto světem. Ukázat jim, jak platby přes různé brány a aplikace fungují, a vysvětlit jim zásady bezpečnosti. Správné nastavení elektronického bankovnictví vám pomůže držet dětské nákupy na uzdě.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále