Kdy je na čase poohlédnout se po dětském účtu?

10. června 2024

8 minut

Také jste jako děti měli vlastní konto? Babičky tam posílaly stovku k narozeninám a v 18 letech… Hurá, tady máš účet i s penězi, gratulujeme, starej se o ně zodpovědně! Teď může už osmiletý školák se svým kontem sám pracovat, a dokonce k němu dostane vlastní platební kartu. Na drobných částkách a v bezpečném prostředí se naučí, jak hospodařit s penězi. Určitě mu to nepůjde hned a pár chyb se zpočátku dostaví. Ale lépe teď s desetikorunou než v osmnácti s plným kontem…

Kdy začít?

Péče o peníze je dovednost jako každá jiná. A čím dříve si ji dítě osvojí, tím lépe. Pokud už nějaký čas dostává kapesné v hotovosti a má představu, jak s ním vycházet, přistupte k druhému levelu a začněte pozvolna s kartou a účtem. Ideální věk je kolem deseti let.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Je to bezpečné?

Dětské konto je vytvořené jako bezpečné prostředí, které má dítě naučit hospodařit. Pomalu a  nenásilně. Nemůže v něm překročit zůstatek ani sjednávat jiné produkty. Navíc, až se vydá na nákupy, jeho platební karta bude méně na očích. Necinká v kapse ani se z ní naspořené koruny nerozkutálí na chodník.

Mohou rodiče dětský účet kontrolovat?

Rodič má o účtu dokonalý přehled. Nastavuje limity na platby a také vidí, kolik, za co a kde dítě utrácí. Pokud chce, může si nechat zasílat upozornění na všechny platby, které dítě kartou uskuteční.

Neztratí dítě představu o hodnotě peněz?

Fakt, že školák dostane vlastní kartu, neznamená, že musí přestat peníze počítat a nákupy plánovat. Konto není bezedné. Dítě musí i nadále nad svými výdaji přemýšlet. V internetovém bankovnictví navíc můžete čas od času společně jeho nákupy rozebrat. Uvidí tam černé na bílém, kam jeho kapesné mizí. A může začít přemýšlet o spoření.

Můžeme si to dovolit?

Platební karta je skvělá v tom, že ji může mít úplně každé dítě bez ohledu na to, kolik rodiče vydělávají nebo jak velké kapesné školák dostává. Dětské konto i vydání karty jsou zdarma. A nikdo ze spolužáků nevidí, jestli má na kartě tři tisíce, nebo třicet korun.

Jak školáka krok za krokem provést dětským účtem

 

  • Prohlédněte si společně na webu podmínky pro zřizování dětských kont a pak vyrazte do banky je zřídit. Stačí s sebou vzít rodný list dítěte a od 15. narozenin i jeho občanský průkaz. Schůzku si můžete předem telefonicky sjednat. Naši bankéři účet rádi založí a provedou vás jeho nastavením, aby výsledek naplnil vaše představy.
  • Kde to jde, nechte dítě rozhodovat. Ať si samo vybere vzhled své platební karty. I jeho uživatelské jméno klidně může být Superman z Horní Dolní. Stejně se nikde s výjimkou přihlašování neobjeví.
  • Až karta dorazí, projděte si společně její aktivaci i nastavování PINu. Pamatujte, že pro dítě je to zcela nové, a i když vás celý život vídá platit kartou, neumí to. Za volant ho bez autoškoly také nepustíte, i když se vozí od narození.
  • Obrňte se velkou dávkou trpělivosti a všechno mu vysvětlujte a ukazujte. Párkrát s ním vyzkoušejte, jak vybírat z bankomatu a jak platit u pokladny. A doma pak v klidu přes elektronické bankovnictví společně zkontrolujte, že peníze se na účtu hýbaly tak, jak měly.
  • Pomozte dítěti plánovat. Jak chce peníze utrácet? Kolik si dá stranou a kolik nechá na běžnou spotřebu? Ukažte mu, jak výdaje plánovat i jak zpětně kontrolovat dodržování plánů. Pokud si sami nejste čímkoliv jistí, nebojte se zajít zeptat do banky. Rádi vám v začátcích pomohou a poradí, jak co nejlépe dětský účet využívat.

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále