Kupujete nemovitost? Poradíme, na co si dát pozor a na co nezapomenout

4. července 2024

5 minut

Po dlouhých měsících pečlivého výběru, zvažování, pročítání nabídek se konečně zadařilo a chystáte se koupit nemovitost. V počáteční euforii vás to nejspíš hned nenapadne, ale sjednat si pojištění nemovitosti patří mezi první kroky, které byste jako čerství vlastníci měli rozhodně podniknout.

Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled, proč se vyplatí na pojištění myslet už při koupi nemovitosti, jak se vyhnout podpojištění a proč často nestačí základní pojistka, kterou si sjednáte společně s hypotékou.

Pojištění nemovitosti: Dejte si pozor na podpojištění

Pořízení prvního bydlení doprovází většinou radost a očekávání z nového začátku. Zároveň ale představuje také poměrně značnou finanční zátěž. I když kupujete nemovitost na hypotéku, neobejdete se bez vlastních zdrojů. A právě tyhle peníze vám pak mohou chybět v případě nečekaných událostí. Ty mohou přijít třeba v podobě silného krupobití, vichřice nebo požáru, ale také se může jednat o zkrat v elektrické síti nebo prasklé vodovodní potrubí.

Investice do nemovitosti se vám vždycky zhodnotí, proto se vyplatí svůj majetek také dobře chránit. Pokud si pojištění nemovitosti správně nastavíte se svým bankéřem, do budoucna si tak zajistíte hlavně klid.

Kupujete nemovitost v bytovém domě? SVJ nebo bytové družstvo, ve kterém byt koupíte, sice pojistí celý bytový dům, ale často jen na základní částku, ve snaze snížit co nejvíce náklady. V případě, že je pojistka sjednána například na částku 10 milionů korun, a v domě je deset bytů, vychází taková pojistka na pouhý 1 milion korun za byt.
Za takovou cenu nový byt určitě nepořídíte a samotná hodnota bytu je také několikanásobně vyšší.

Proto se vždy vyplatí sjednat si vlastní pojištění nemovitosti zvlášť. Získáte tak i přehled, co všechno pojistka pokrývá a jaké jsou přesně limity pojistného plnění.

Jak je to s pojištěním nemovitosti při vyřízení hypotéky? Při sjednání hypotéky se bez pojištění nemovitosti neobejdete. Bez pojistky vám totiž žádná banka hypoteční úvěr neposkytne.

I v takovém případě ale lidé často sjednávají pouze základní pojistku na nejnižší pojistnou částku. Ta jim sice pro hypotéku stačí, ale v případě pojistné události pak mohou být překvapeni, že za pojistné plnění nepořídí novou nemovitost.

Samotná hodnota nemovitosti také může být za pár let úplně jiná a často mnohem vyšší. Právě proto, že ceny nemovitostí neustále rostou, je důležité hlídat si pravidelně správné nastavení pojistky, abyste zbytečně nepřišli o peníze.

Jak se snadno vyhnout podpojištění nemovitosti

  • Hlídejte si ceny nemovitostí a revidujte svou pojistku – dobrá zpráva pro všechny vlastníky je, že ceny nemovitosti neustále rostou. Ideálně si alespoň každé dva roky zkontrolujte, jestli máte pojistku správně nastavenou podle aktuální tržní hodnoty nemovitosti.
  • Nezamlčujte skutečnou velikost bytu – větší nemovitost znamená dražší pojistku. Jenže když v pojistné smlouvě neuvedete správně rozlohu bytu, snižujete tím i případně pojistné plnění.
  • Nastavte si vyšší pojistku než je minimální pojistná hodnota – pohlídejte si také pojištění nemovitosti sjednané k hypotéce. Taková pojistka často slouží pouze jako spodní hranice pro stanovení pojistné částky. Nastavte si proto takové pojištění, které skutečně pokryje případné škody a odpovídá hodnotě vaší nemovitosti.

Pojištění a hypotéka: Pojistěte si schopnost splácet

S hypotékou se pojí ještě další povinnost a tou je pravidelně každý měsíc splácet určitou částku. Hypoteční úvěr patří mezi jedny z nejvýhodnějších typů půjček. Pomůže vám dosáhnout na vlastní bydlení, ale představuje finanční zátěž klidně na několik desítek let. Pokud chcete zůstat v klidu a mít jistotu, že o svou nemovitost nepřijdete, hodí se vám i pojištění schopnosti splácet hypotéku.

Můžete tak žít bez obav z toho, co se stane v případě, že se ocitnete například v dlouhodobé pracovní neschopnosti, nebo když o zaměstnání úplně přijdete.

Podívejte se, co všechno pokryje pojištění schopnosti splácet hypotéku a jak vám může pomoct.

Příklady pojistných událostí: Kde už vás pojištění zachránilo

Jak to vypadá, když udeří živelná katastrofa? Trvá krátce, ale škody jsou často vysoké a bez správně nastavené pojistky vás mohou vyjít pěkně draho. Podívejte se, v jakých případech vám pojištění nemovitosti zachrání váš domov.
 

Požár

  • Škody na domě celkem za necelé 3 miliony korun.
  • Poničené a ohořelé části domu se musely vybourat a zlikvidovat.
  • Jen odvoz suti a bourací práce vyšly zhruba na 500 tisíc korun.

Povodeň

  • Celková škoda 150 000 Kč.
  • Voda poškodila dlažbu, omítky a podlahové vytápění.

Silný déšť

  • Škoda na nemovitosti 77 000 Kč.
  • Po dešti zůstala poškozená střecha terasy, stropy a malby.

Vichřice

  • Škoda bezmála 200 000 Kč.
  • Silný vítr odnesl zastřešení bazénu, které se rozbilo o stromy.

Buďte připraveni

Ujistěte se, že máte pojištění nemovitosti nastavené správně. V České spořitelně máme řešení pro každého a rádi vám poradíme.
Víte, že si pojistku vyřídíte také online nebo v aplikaci George?

Pokračujte dále