Pojistka na blbost: Kde všude vám kryje záda

4. července 2024

7 minut

Slyšeli jste o pojištění z běžného občanského života? Možná ho znáte spíš pod lidovým názvem „pojistka na blbost“. Je to přesně to pojištění, které vás podrží nejen v situaci, kdy omylem něco rozbijete. A nemusíte škodu způsobit přímo vy sami. 

Stačí, když neposedné dítko vysklí sousedovi okno, nebo příliš hravé štěně rozkouše návštěvě drahou kabelku. Přečtěte si, v jakých situacích se vám pojištění odpovědnosti vyplatí, na koho se vztahuje a kdy je nejvhodnější si ho sjednat.

Pojistka na blbost: Povinné ručení pro běžný život

Stejně jako na silnici nevyjedete bez povinného ručení, i v každodenním životě se vyplatí mít sjednané pojištění, které vám kryje záda. Není sice povinné, ale zajistí vám klid v běžných situacích, kdy se vám „přilepí smůla na paty“.

Právě pro takové situace slouží tzv. pojistka na blbost. Její lidové označení totiž naprosto přesně vystihuje, kdy vám kryje záda.

Pojištění odpovědnosti využijete především, když:

  • Způsobíte třetí osobě škodu na majetku – vytopíte sousedy, v obchodě omylem rozbijete drahé zboží, nebo váš pes zakousne slepici na cizí zahradě.
  • Poškodíte zdraví cizí osobě – nedopatřením se na sjezdovce srazíte s jiným lyžařem, nebo jako chodec svou nepozorností způsobíte dopravní nehodu. Případně běžec v parku zakopne o vašeho psa a zlomí si nohu.

Dejte si pozor na to, že „třetí osobou“ nemohou být členové domácnosti ani spolubydlící. Ani pojištění občanské odpovědnosti nepokryje úplně všechno. Například škody způsobené v zaměstnání nebo při podnikání uhradí jedině pojištění odpovědnosti z výkonu povolání.

Pojištění odpovědnosti se ale kryje škodu i na některých vypůjčených věcech. Třeba z něj uhradíte spoluúčast z havarijního pojištění u pronajatého auta.

A dokonce se vztahuje i na zapůjčené pomůcky při školním vzdělávání. Pokud například studenti na praxi zničí vybavení, pojištění odpovědnosti škody bez problému uhradí. Pozor ale na ostatní zapůjčené věci, ty jsou ve výlukách.

Když škodu „způsobí“ nemovitost: I tady vás pojištění podrží

Další důležitou součástí pojištění odpovědnosti je i pojištění z vlastnictví nemovitosti.

Jak může nemovitost způsobit škodu? Celkem jednoduše. I když jste škodu nezpůsobili přímo vy, tak za svůj majetek odpovídáte.

Stačí, když vám praskne stoupačka a vytopíte byt pod vámi. Nebo okrasný truhlík s muškáty spadne na hlavu sousedce, která jde zrovna pod vaším oknem.  Nebo led z vaší střechy rozbije dole stojícímu autu čelní sklo.

Přesně v takových situacích, nad kterými nemáte kontrolu, vás jistí pojištění odpovědnosti. Vždy je dobré mít všechny důležité dokumenty bezpečně uložené. Datatrezor vám umožní uschovat smlouvy a další dokumenty na jednom místě.

Jedna domácnost, jedna pojistka: Koho a kde kryje pojištění odpovědnosti

Pokud si u České spořitelny sjednáte pojištění odpovědnosti od Kooperativy, pak se automaticky vztahuje na všechny členy domácnosti. Jedna pojistka tak pokryje škody způsobené vaším partnerem nebo partnerkou, dětmi i domácími mazlíčky.

A to nejen v rámci České republiky.  Jste pojištění i v případě, že způsobíte škodu na majetku nebo zdraví cizí osobě jinde v Evropě

Víte, že na lyžovačku do Itálie si už bez povinného pojištění odpovědnosti nevyjedete? Povinnost mít uzavřenou pojistku pro případ nehody platí na italských svazích pro všechny lyžaře a snowboardisty od 1. 1. 2022. Stačí si  sjednat pojištění odpovědnosti nebo jakékoli cestovní pojištění a hory si užijete v klidu.

Přečtěte si také článek, ve kterém se dozvíte, na co všechno si dát pozor při zimní dovolené.

Kolik stojí váš klid? Ani ne šest korun za den

Každé pojištění se snažte nastavit tak, aby co nejvíce odpovídalo vašemu životnímu stylu. Jen tak vám pokryje nejčastější možné situace. S každým pojištěním si totiž platíte především za svůj klid.

Jaké limity pojištění je ideální si sjednat? Úplně nejnižší limit, na který si jde pojištění odpovědnosti v Georgi  sjednat jsou 2 miliony korun.

Při stanovení limitů vycházejte ze situací, které můžou nastat. Počítejte také s tím, že škody na zdraví s trvalými následky a rozsáhlé škody na majetku se můžou vyšplhat na mnohamilionové částky.

Jinak si tedy pojistku nastavíte, pokud žijete sami nebo jen s partnerem. O vyšších limitech třeba zauvažujete ve chvíli, kdy se vám rodina rozroste o děti nebo domácí mazlíčky.

Možná se nestane vůbec nic. Ale když už se „něco stane“, nemusíte se bát, že najednou přijdete o statisíce nebo se dostanete kvůli nepozornosti do dluhů.

Ve Spořce vám sjednáme pojištění odpovědnosti s limitem plnění až 15 milionů korun. A přitom vás vyjde jen na šest korun za den.

Se správně sjednanou pojistkou vás zkrátka žádná situace nezaskočí

Pojištění odpovědnosti si navíc vyřídíte jednoduše online v Georgi.

Pokračujte dále