Přehled základních typů pojištění

4. července 2024

7 minut

Život je plný překvapení, ale s kvalitním pojištěním máte jistotu, že vaše plány nenaruší nečekaná událost. Bezpečnost bychom totiž nikdy neměli podceňovat. Kdy je ta správná chvíle začít přemýšlet o pojištění a z jakých typů můžete vybírat?

Významné životní milníky s sebou přinášejí výzvy, které nás posouvají kupředu. Stěhujete se do nového města? Koupili jste nový dům nebo čekáte s partnerem či partnerkou dítě? Aby vaše velké životní změny získaly spolehlivou oporu, je dobré začít včas přemýšlet o sjednání správného pojištění. Díky níže popsaným situacím si uděláte představu, jestli je to právě pro vás ta správná volba, jak si zajistit zdravý rozpočet i v případě krize.
 

Životní pojištění

Tento typ pojištění je zásadní oporou v rodinném rozpočtu pro nenadálé životní situace. V případě závažného onemocnění nebo těžkého úrazu dokáže postiženému i jeho rodině udržet kvalitní životní standard a pomůže zajistit nejmodernější léčbu i nad rámec zdravotního pojištění. Životní pojištění se nevztahuje pouze na nemoci či zlomeniny, ale může se stát z pohledu peněz záchranným kruhem pro celou rodinu při úmrtí jednoho z jejích členů. Podle průzkumů má nějakou formu tohoto pojištění již víc než polovina Čechů.

„V roce 2022 je v Česku aktivních 4,87 milionu smluv životního pojištění.“

Česká asociace pojišťoven

Pojištění schopnosti splácet

Ztráta zaměstnání, úraz nebo onemocnění se může týkat každého z nás. I když se snažíme myslet pozitivně a riziko si nepřipouštět, jistotu nemáme nikdy. Pojištění schopnosti splácet dává smysl u každé půjčky, ať jde o kreditní kartu nebo hypotéku.

Pojištění domácnosti a nemovitosti

Chránit svůj majetek je důležité a pojištění domácnosti a nemovitosti vám v tom pomůže. Váš byt nebo dům totiž může během let projít náročnou zkouškou. Požár, vichřice nebo silný déšť mohou způsobit rozsáhlé škody a správně nastavené pojištění vám pomůže pokrýt náklady na opravu.

Nemalou škodu mohou způsobit i zloději nebo vandalové. Pojištění domácnosti se vztahuje nejen na tyto případy, ale také na vybavení, které nemáte přímo v bytě, jako třeba kočárek nebo jízdní kolo, pokud jsou řádně uzamčeny.

V rámci pojištění domácnosti a nemovitosti si můžete pojistit také občanskou odpovědnost nebo odpovědnost z vlastnictví nemovitosti, které vás ochrání před škodami způsobenými třetím osobám.

Díky tomuto pojištění vás v případě nenadálé události náhlý finanční výdaj nezaskočí a nezatíží tak rozpočet – vaše finance budou v bezpečí, což je hlavní důvod pojištění.

Cestovní pojištění

Dovolenou v zahraničí může náhlá nemoc nebo zranění velmi znepříjemnit. Kvalitní cestovní pojištění je tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout neplánovaným výdajům, protože jednotlivé náklady komplikovaných operací se zajištěním převozu do ČR se mohou vyšplhat do závratných výšin. Díky cestovnímu pojištění se nebudete muset bát ani vysokých účtů za akutní návštěvu zubaře a ostatních lékařů, stejně tak případného soudního sporu z odpovědnosti vůči jiné osobě a třeba úhradě ušlého příjmu.

Pojištění osobních věcí a karet

V poslední době výrazně přibývá podvodných útoků zaměřených na krádež osobních údajů a přístupových hesel, což se týká nejen bankovních účtů, ale i platebních karet. Bohužel těmto útokům podléhají lidé všech úrovní vzdělání. 

Také v případě, že útočníkům vlastní nepozorností útok usnadníte, a přijdete tak o své úspory, nebo si dokonce podvodník na vás vezme úvěr, který je pak bohužel nutné splácet, je možné se pojistit. 

I když si na svůj účet a osobní věci dáváte pozor, stejně přemýšlejte o jejich pojištění. Ztráta peněženky, mobilu nebo klíčů vás totiž mohou stát nejen peníze, ale i spoustu času při zařizování. Proto se pojistěte nejen na zneužití přístupových údajů k účtu nebo platebním kartám, které máte u nás, ale i pro případ, že své osobní věci někde jednoduše ztratíte. Pojištění osobních věcí a karet platí po celém světě a týká se i neoprávněných plateb mobilním telefonem či chytrými hodinkami a také hradí škodu při nedoručení nebo poškození zboží zakoupeného na internetu, a to i z druhé ruky.

Havarijní pojištění a povinné ručení

Dvě důležité pojistky, které chrání vaše auto, se navzájem doplňují. Povinné ručení musíte mít ze zákona pro případ nehody a chrání zdraví a majetek ostatních, zatímco havarijní pojištění jistí především vaše auto. Ať už jste si pořídili nový, nebo ojetý vůz, tak k němu havarijní pojištění připojte. Bude vás chránit nejen při dopravní nehodě, ale i v situacích, kdy prostě nezvládnete řízení. Zároveň si můžete pojistit i riziko odcizení vozidla.

,,V ČR má pojištění 8,9 milionu vozů."

 Kurzy.cz

Pojištění odpovědnosti z občanského života

Pojištění odpovědnosti z občanského života za vás hradí škody, které způsobíte svou neopatrností vy, vaše děti nebo třeba váš pes – nejen na území ČR, ale také v Evropě. Hradí nejen újmu na zdraví a majetku, ale i náklady nutné k právní ochraně pojištěného.

Pokračujte dále