Kdy na půjčku nejspíš (ne)dosáhnete? Jako dlužník nebo na mateřské

22. srpna 2022

6 minut

Banky přistupují k posouzení žádosti o úvěr různě. Většinou se však dívají na to, jak klient zvládal splácet své závazky v minulosti a jak je na tom v současnosti (kolik má půjčeno, jaké má příjmy a výdaje). Zjistěte, které situace mohou schválení půjčky zkomplikovat, jako třeba taková půjčka na insolvenci.

Zamítnutá půjčka: Půjčka na insolvenci není řešení

Bonita klienta (tedy jeho schopnost dostát svým finančním závazkům) zajímá všechny poskytovatele půjček. Chrání tak nejen sebe, ale i klienta. Proto se banky dívají nejen na výši současných úvěrů, které klient splácí (a zda je splácí podle dohody), ale také na nezbytné výdaje, počet dětí a aktuální doložitelné příjmy. O výši půjčky rozhoduje i to, zda žadatel žije v domácnosti sám, nebo s partnerem.

„V České spořitelně pohlížíme na každého klienta individuálně a při poskytnutí půjčky zohledňujeme především to, aby splácení zvládal a nedostal se do problémů,“ vysvětluje Monika Šedová, manažerka půjček. Pokud klient své možnosti přecení a požádá o příliš vysokou částku, buď banka žádost o úvěr pouze zamítne, nebo k zamítavému stanovisku přidá novou, reálnější nabídku. Častokrát může místo půjčky na insolvenci pomoct například konsolidace neboli sloučení půjček.

Půjčka na mateřské a pro studenty: pomůže spoludlužník

V životě přichází různé etapy, kdy příjem klesá nebo je nepravidelný – jednou z nich je i rodičovská dovolená. Rodičovský příspěvek je časově omezený příjem, který je zpravidla nižší než ten dlouhodobý. Tomu odpovídají i nižší limity, které na tento typ příjmu banky poskytují. Pro schválení vyšší půjčky je potřeba mít příjem v dostatečné výši, který bude udržitelný po celou dobu splácení úvěru. Proto klienti o půjčku žádají často s partnerem, jehož samotný příjem je dostatečný pro splácení úvěru.

 

Spoludlužníci mohou krýt záda také studentům. Ti sice často pracují na různých brigádách. To je ale druh nepravidelného příjmu, který pro schválení půjčky nestačí. V tomto případě jako spoludlužník často vystupuje někdo z rodiny – třeba rodiče.

Mohlo by vás zajímat

Půjčka pro důchodce: půjčka jako každá jiná

Ačkoli samostatný produkt s názvem „Půjčka pro důchodce“ v nabídce bank nenajdeme, lidé ho na internetu často hledají. Zajímá je totiž, zda si mohou půjčit i potom, co odejdou z běžného pracovního procesu do důchodu. V České spořitelně je to možné. Důchod je totiž trvalý a pravidelný příjem, který představuje jistotu, že půjčka žadatele nedostane do potíží. Jediným omezením je věk – limit pro schválení půjčky je 71 let. Výše půjčky opět záleží na výši příjmu a na tom, zda má žadatel další finanční závazky.

Problematické půjčky

  • Půjčka pro nezaměstnané
    Jak už bylo řečeno, banky zkoumají příjmy a výdaje každého žadatele o půjčku. Bez pravidelného příjmu je velice jednoduché sklouznout do dluhové pasti. Proto banky lidem bez stálého zaměstnání půjčku zpravidla neschvalují.
  • Půjčka ve zkušební době a ve výpovědní lhůtě
    Stejně tak ve zkušební/výpovědní lhůtě není možné poskytnout půjčku ani revolvingový produkt (klient splácí úvěr postupně a může ho opakovaně čerpat až do výše schválené částky). Proto je důležité, aby lidé pro tyto případy měli připravenou finanční rezervu z vlastních zdrojů, případně byli připraveni na krátkodobé překlenutí nedostatku financí předem (kontokorent, Peníze na klik).
  • Půjčka v exekuci, půjčka na insolvenci
    Splátková morálka (splácení závazku pravidelně a včas) rozhoduje o tom, jestli bude klient pro banky důvěryhodný, nebo ne. Ačkoli banky posuzují každou žádost individuálně, je opakované opoždění se se splátkou nebo úplné nesplácení předchozích závazků velice vážným důvodem pro zamítnutí jakékoli další půjčky.

 

Banka vlastně ani nehledí tak na to, jestli je žadatel student, důchodce či rodič, zajímá ji spíše vaše bonita. Pokud vaše finanční situace neodpovídá požadavkům na bezpečnou půjčku, banka žádost o úvěr zamítne. I když jste bezdětní a se stálým zaměstnáním. 

 

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví