Zdravá půjčka: Bez důkladného prověření vám zodpovědný věřitel nepůjčí

24. září 2020

7 minut

Půjčka bez doložení příjmů či bez registru. Podobných nabídek je na internetu spousta. Nicméně žádáme-li o půjčku u spolehlivého poskytovatele, čeká nás důkladné prověřování z jeho strany. Je to jeho zákonnou povinností. A povinností žadatele zase je, podat všechny informace pravdivě. Tedy otevřeně přiznat příjmy i všechny půjčky, které v současné době splácíte. Od kreditní karty až po kontokorent.

Může být moje žádost o půjčku zamítnuta?

Každý spolehlivý poskytovatel půjček si vás nejprve řádně prověří. Zajímá ho vaše bonita, tedy jak budete schopni splácet půjčku v budoucnu. Pokud tomu vaše finanční možnosti neodpovídají, žádost o úvěr vám zamítne. A zamítnou ho pravděpodobně i všichni další důvěryhodní poskytovatelé, na které se obrátíte, protože podléhají stejným regulacím. Podaří-li se vám zvýšit svoji bonitu, můžete půjčku v budoucnu bez problémů získat. Půjčkou bez doložení příjmů své bonitě ani finančním závazkům nepomůžete.

Půjčka bez doložení příjmu a registru? Minulost je důležitá

Posuzování bonity není formalita. A proto se běžně stává, že žadatel úvěr nedostane. Příčinou může být například nedostatečný příjem. Nebo má problémy se splácením aktuálních dluhů a není důvod se domnívat, že se jeho situace v blízké době zlepší.

Paradoxně rizikové může být i to, žádáte-li o první půjčku v pozdějším věku. Nemáte totiž žádnou dluhovou historii, podle které by věřitel poznal, zda budete spolehlivě splácet. V takových případech se obraťte na svoji banku, která vaše finance dlouhodobě spravuje, a díky tomu dokáže posoudit bonitu i z jiného pohledu.

Půjčky bez registru? Hledat jinde nemá smysl

Mnozí klienti se v případě odmítnutí obrátí na jiného poskytovatele půjček. Podle Davida Šmejkala, ředitele Poradny při finanční tísni, jde o ztrátu času. „Instituce se při posuzování bonity řídí striktními pravidly, a proto mají parametry nastavené velice podobně. Není tedy možné, že by vám jedna banka půjčku zcela zamítla a druhá vás přivítala s otevřenou náručí,“ vysvětluje. Banky v tomto případě pro ověření bonity, respektive k tomu, kolik a kde žadatel dluží, používají úvěrové registry – nejčastěji Bankovní a Nebankovní registr klientských informací a SOLUS.

Pokud vám po prvotním zamítnutí půjčku jinde nabídnou, měli bychom spíše zpozornět. Půjčka bez registru a půjčka bez doložení příjmů může být totiž extrémně riziková. Stejně tak je rizikové žádat o půjčku poskytovatele, který není uvedený v seznamu licencovaných poskytovatelů ČNB.

Aby vám banka příště půjčila: Jak zvýšit svoji bonitu

Setkáte-li se s odmítnutím, není třeba věšet hlavu. Pravděpodobně jste unikli závazku, který by v budoucnu zaváněl průšvihem. Navíc máte možnost na své situaci zapracovat a kdykoliv požádat o nové posouzení bonity a následně o půjčku. Pokud si nevíte rady, kde začít, můžeme využít služeb specialistů. Poradí, jak finance uchopit tak, abyste v budoucnu s žádostí o úvěr uspěli. Tato cesta je bezpečnější než se vrhnout do půjčky bez registru či bez doložení příjmů.

 
Seriálem provází David Šmejkal, ředitel společnosti Poradna při finanční tísni, o.p.s.

Pokračujte dále

Vím, od koho si půjčuji

Znám své možnosti

Znám dobře podmínky a vím, do čeho jdu

Vím, co dělat, když přijdu o příjem a nemůžu splácet