Pozor na zneužití osobních údajů: Půjčka na OP je jednou z možností

17. července 2023

5 minut

Ztráta dokladů zamrzí, čeká na vás totiž nejenom byrokratické kolečko, ale také pokuta. Navíc se zde naskýtá i příležitost pro podvodníky. Zjistěte, co dělat v případě ztráty dokladů a jak se vyhnout zneužití osobních údajů – třeba přes půjčku na cizí OP.

Jak zabránit půjčce na OP v případě ztráty dokladů

Nejefektivnější cesta, jak se vyhnout zneužití osobních údajů, je ztrátu či krádež jakýchkoliv dokladů okamžitě nahlásit.

Udělat tak můžete na obecním úřadě s rozšířenou působností nebo na policii. Pohřešující se doklady ztratí po nahlášení platnost, podvodník si tak už neškrtne.

TIP: Čas od času si zkontrolujte, jestli máte své doklady na místě. Někdy se totiž může stát, že si jejich ztráty ani nevšimnete.

Jak si někdo může vzít půjčku na cizí OP

V době internetu zneužívání osobních údajů sílí, postačí si do vyhledávače zadat heslo „půjčka na OP“ a vyběhne na vás nespočet poskytovatelů, kteří peníze půjčí jenom na základě údajů z občanky, přičemž totožnost žadatele neověřují. Většinou se však jedná o poskytovatele nefér půjček, které mají vysoké poplatky, nejsou flexibilní a spoléhají se na to, že žadatel peníze nutně potřebuje, tudíž se nebude tolik pídit po podmínkách úvěru.

I proto je u žádosti o půjčku vždy rozumné využívat služby ověřených poskytovatelů. Na pobočkách České spořitelny podvodníci nepochodí. U žádosti na přepážce totiž občanský průkaz kontrolujeme a nesrovnalostí mezi fotografií na dokladu a vzhledu žadatele si všimneme.

Co se týče online prostředí, nejbezpečnější je si o online půjčku žádat přes bankovní identitu, která jednoduše a bezpečně ověří vaši totožnost. To můžete udělat i u České spořitelny – ověření přes bankovní identitu je bezpečné. V dnešní době vám už vlastně většina bank automaticky při aktivovaní internetového a mobilního bankovnictví založí také bankovní identitu.

Co je to bankovní identita

Nástroj pro ověření totožnosti pomocí přihlašovacích metod k internetovému bankovnictví. Bankovní identita tak jednoduše ověří vaši totožnost a vy nemusíte dokládat žádné další papíry, například při žádosti o řidičský průkaz. Je to něco jako vaše digitální občanka s mnoha výhodami:

  • Má stejný stupeň zabezpečení jako přihlášení do internetového bankovnictví.
  • Je zdarma a poskytuje ji banka.
  • Služby čerpáte online.
  • K jejímu používání si vystačíte jen s jedním heslem.

Co dělat, když si někdo na můj OP vzal půjčku

Častokrát se to, že si na vás někdo vzal půjčku, dozvíte až s první obsílkou, která vás informuje o nesplacených pohledávkách. Tyto dopisy rozhodně neházejte do koše s tím, že se jedná o omyl, aktivně je řešte!

Jak správně postupovat při zneužití osobních údajů:

  • Věřitele kontaktujte a vysvětlete mu celou situaci – zkuste pozastavit vymáhání dlužné částky, dokud se celá situace nevyjasní.
  • Dodejte mu důkazy, že jste půjčku neuzavírali vy – nevyřizovala se přes váš e-mail, z vaší IP adresy ani přes vaše telefonní číslo.
  • Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele – to uděláte na policii.
  • Ověřte své jméno v registru dlužníků – zjistíte tak, jestli na vás nečekají ještě další nečekané půjčky.

Tip na závěr: Chcete se dozvědět o světě bezpečných financí více? Zkuste náš web finančně zdravější.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví