Na vás podvodníci nevyzrají

Na vás podvodníci nevyzrají

30. listopadu 2023

6 minut    

8. března 2021

7 minut

Jak to podvodníci dělají, že se jim podaří získat přístup do internetového bankovnictví nebo k platební kartě? Zjistěte společně s námi, jak se bránit.

Podvodníci často vystupují jako technická podpora známých firem

V telefonu se ozve sympaťák s příjemným hlasem: „Dobrý den, jsem zástupce technické podpory…,“ představí se a hned dodává, že pracuje pro společnost Microsoft nebo Amazon. A přitom jde o podvodníka, který vám chce vysát z účtu peníze.

Jak se za chvilku dozvíte, tyto velké společnosti své zákazníky podobným způsobem neoslovují. Proto si můžete být skoro jistí, že se jedná o zloděje.

Jak podvod většinou probíhá

Zlodějíčkové mluví lámanou češtinou, ale anglicky plynule a říkají vám, co máte dělat. Nejdřív vás přesvědčí, že máte zavirovaný počítač, a nabídnou vám pomoc. Požádají vás, abyste si do počítače nainstalovali antivirový program, který vás viru zbaví. Jenže to není antivir, ale program, pomocí kterého bude podvodník váš počítač ovládat na dálku

Za odvedenou práci chce zloděj navíc zaplatit. Přesvědčí vás, abyste se přihlásili do svého internetového bankovnictví, a platbu už si potom zadá sám. Vás poprosí už „jen“ o to, abyste ji potvrdili.

Jak podvodníka poznat a na co si dát pozor?

Nestačíte se divit, kam až jsou podvodníci schopni zajít? Pojďme je společně porazit. Když vám někdo zavolá a vy ho neznáte, zachovejte chladnou hlavu. Vnímejte, co po vás chce a do čeho vás nutí. Chovejte se stejně, jako kdyby vám zazvonil někdo cizí u dveří. Také ho hned nepozvete k sobě domů. A podle čeho tedy poznáte, že něco nehraje? Čemu je moudré se určitě vyhnout?

  • Vždy, když zvedáte telefon a volá neznámé číslo a nabízí nějakou službu, zkuste malinko zbystřit a nebojte se nabídku případně rovnou odmítnout.
  • Žádná z firem, které nabízí antivirové programy, vás nikdy tak, jak jsme právě popsali, neosloví.
  • Žádná důvěryhodná společnost nikdy nebude vyžadovat, abyste se přihlásili do internetového bankovnictví.
  • Nikdy si pod nátlakem do počítače neinstalujte program, který neznáte. Nejprve se poraďte se svými blízkými nebo s odborníky.
  • Neznámému člověku nepovolujte vzdálený přístup do svého počítače ani jiného zařízení. Podvodník by pak mohl cokoliv nainstalovat, vymazat nebo ukrást.
  • V internetovém bankovnictví potvrzujte pouze to, co platíte vy sami.
  • Nepředávejte kódy z SMS nebo nepotvrzujte v aplikaci George klíč to, co dělá někdo jiný.
  • Nenechte se od cizí ani „známé“ osoby nalákat na nečekanou nabídku vrácení peněz, poslání okamžité výhry nebo na „podivný“ servisní poplatek. Cílem je pouze to, aby dotyčný dostal platbu od vás.
  • Nikdy nikomu neprozrazujte své přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví ani údaje k platební kartě!

Co dělat, když zjistíte, že jste se stali obětí podvodu?

  1. Pokud zjistíte, že už jste se stali obětí, ukončete s podvodníkem veškerou komunikaci.
  2. Odpojte zneužitý počítač od sítě.
  3. Zavolejte do své banky ohledně reklamace případné platby, kterou mohl podvodník provést.
  4. Zablokujte si platební kartu, aby s ní nikdo nemohl platit.
  5. Zavolejte na policii nebo tam PC osobně zaneste.
  6. Požádejte odborníka o vyčištění zavirovaného počítače.
  7. Změňte si všechna hesla. Do bankovnictví, do e-mailu, na sociálních sítích apod.

Pokračujte dále