Proč je penzijní spoření pro děti výhodné

1. srpna 2023

6 minut

Děti a penzijko? Není to trochu brzy? Není! Naše děti budou v důchodu potřebovat každou korunu. Ale penzijní spoření má pro ně i jiný význam. Vede je k zodpovědnosti a učí je myslet na budoucnost. 

Když svým dětem penzijko založíte, mluvte s nimi o tom. Je to ideální příležitost začít své potomky připravovat pro život. A taky dobrý dárek při vstupu do světa dospělých. Než se postaví na vlastní nohy, budete jim spořit vy, ale jakmile jim na účet přijde první výplata, předáte jim žezlo a oni budou s penzijkem plynule pokračovat.

Má to dvě výhody: jednak mohou se spořením začít zvolna, protože už budou mít určitou rezervu, a jednak budou spoření na důchod považovat za samozřejmost. A až jednou odejdou na zasloužený odpočinek, bude se jim finanční důchodový polštář velmi, ale velmi hodit. Představit si své děti v důchodu je pro vás dnes možná těžké, ale ta doba přijde. Ostatně, rodičů, kteří si to uvědomují, je dost. 

Své penzijní spoření má v Česku již více než 130 000 dětí a toto číslo se každým rokem zvyšuje.

Státní příspěvky i pro děti

Penzijní spoření pro děti, přesněji Doplňkové penzijní spoření Studium+, má stejné výhody, jako když si jej uzavře dospělá osoba. Pokud budete dítěti vkládat na účet alespoň 500 Kč měsíčně, stát mu přidá 100 Kč. A s každou korunou se státní příspěvek zvyšuje. Nárok na nejvyšší státní příspěvek, 340 Kč za měsíc, vzniká při měsíčním vkladu 1 700 Kč a více. Ročně tak vaše dítě získá od státu 4080 Kč. Logicky se vašeho potomka zatím netýkají daňové úlevy a příspěvek od zaměstnavatele, tyhle výhody využije až později.

V 18 může dítě třetinu vybrat

Na penzijní spoření pro děti může přispívat úplně kdokoliv. Naspořenou částku tak mohou rok, co rok zvyšovat třeba peníze k narozeninám od babičky. Úspory budou vždy patřit jen dítěti. Tím, že je jeho jméno uvedeno ve smlouvě, nemůže s penězi nakládat nikdo jiný. Ale v něčem se penzijní spoření pro děti přece jen liší: třetinu naspořených prostředků si může dítě vybrat do 24 měsíců od doby, kdy dosáhne 18 let, a bude zároveň spořit už 10 let. Peníze může využít třeba na studium na vysoké škole nebo v zahraničí. Případně jako základ na bydlení. Pro bezpečné a dlouhodobé uschování dokumentů, jako jsou právě smlouvy o penzijním spoření, využijte Datatrezor.

 Tip: Podívejte se na chystané změny v penzijku. 

Proč je penzijní spoření pro děti výhodné

  • Státní příspěvky až 4080 Kč ročně,
  • uzavření a vedení smlouvy zcela zdarma,
  • možnost vybrat v 18 letech třetinu naspořených peněz,
  • flexibilita – u doplňkového penzijního spoření je možné měnit výši příspěvku i penzijní společnost. A také strategii spoření, protože dětské penzijko má investiční složku. Takže si můžete vybrat, jestli dáte přednost vyššímu výnosu, nebo jistotě konzervativních investic. A stejnou možnost bude mít v dospělosti vaše dítě.

Ověřte si, jak budou úspory na penzijku se státním příspěvkem vašemu dítěti přibývat. Zjistit to můžete díky naší kalkulačce.

Pokračujte dále