Termínovaný vklad a spoření: Kdy se připisuje úrok a jak vklad funguje 

18. května 2023

5 minut

Inflace je neúprosná a stále „požírá“ část našich úspor. Termínovaný vklad chytá druhý dech především díky atraktivnímu úroku a snadnému založení. Patří tak mezi jednoduché a konzervativní způsoby, jak zhodnotit peníze. Přečtěte si, jak termínovaný vklad funguje, jaké jsou jeho výhody a kdy se vyplatí ho založit. 

Jak funguje termínovaný vklad

Zašít peníze do matrace nebo si je nechat doma v obálce není nejlepší způsob, jak spořit. Inflace totiž úspory každý rok znehodnocuje.

Podobně ztrácí hodnotu i prostředky na běžném účtu. Proto by se vám na něm nemělo „válet“ příliš mnoho peněz.

Jedním ze stále oblíbených způsobů, jak bezpečně zhodnotit peníze, jsou právě termínované vklady. Představují konzervativní a snadný způsob, jak uložit peníze a získat atraktivní úrok.

Termínovaný vklad patří mezi jednoduché formy spoření. Má ale svá specifika, a především od klasického spořicího účtu se liší v mnoha ohledech.

Termínované vklady se sjednávají na předem dané období. V České spořitelně nabízíme termínované vklady na 1 měsíc, 3 měsíce a 6 nebo 12 měsíců. Vklady se pak úročí podle toho, na jak dlouho peníze na termínovaný vklad uložíte.

Během doby uložení nemůžete s penězi nijak nakládat. Některé banky dokonce neumožňují ani předčasné ukončení vkladu. Případně si za výběr mimo den splatnosti účtují vysoké poplatky a také ztratíte nárok na úroky.

Věděli jste, že u Spořky můžete jednou vybrat až 25 % z uložených peněz na termínovaném vkladu i mimo den splatnosti? Takový výběr je zcela zdarma a nijak neovlivní úročení vkladu.

Další rozdíl mezi termínovaným vkladem a spořicím účtem je také minimální výše vkladu. Termínovaný vklad si založíte jen když na něj vložíte minimálně 5 000 Kč. Na spořicí účet můžete klidně poslat jen stokorunu.

Úrok na termínovaném vkladu: Připisuje se v den splatnosti

Na peníze na termínovaném vkladu jen tak nesáhnete, ale můžete za to v některých případech získat vyšší úrok než na spořicím účtu.

Úroková sazba na termínovaném vkladu je daná podle doby uložení peněz a nevztahuje se na ní limit pro zůstatek.

Na termínovaném vkladu dostanete stejný úrok, ať už si uložíte pár desítek tisíc nebo třeba milion. Rozhodující pro úrokovou sazbu je právě doba uložení peněz.

Dalším výrazným rozdílem mezi termínovaným vkladem a spořicím účtem je fixace úrokové sazby. Zatímco na spořicím účtu sazba kolísá a může se během doby spoření měnit, na termínovaném vkladu získáte garantovaný úrok po celou dobu trvání vkladu (den jeho splatnosti).

I když úrokové sazby klesnou, vy máte stále jistotu zhodnocení peněz jako v okamžiku sjednání vkladu.

Kdy se připisují úroky na termínovaném vkladu? Jakmile uplyne doba splatnosti (skončí období na které jste vklad sjednali), nabídneme vám několik možností, co s penězi dělat.

  • Vyplatíme vám nastřádané úroky včetně původního vkladu.
  • Pošleme vám jen úroky a původní vklad znovu obnovíme.
  • Obnovíme vklad navýšený o úroky.   

Kdy se vyplatí založit termínovaný vklad  

Pokud víte, že peníze nebudete po celou dobu trvání vkladu potřebovat, je termínovaný vklad ideální způsob, kam uložit peníze.

Jestli ale vyžadujete větší volnost a chcete si peníze libovolně vybírat a ukládat, pak je vhodnější se poohlédnout po spořicím účtu.

Termínovaný vklad se hodí především na uložení volných peněz. Zároveň se vyplatí v době, kdy banky dávají vyšší úrokové sazby. Snadno si totiž dopředu spočítáte výnos z termínovaného vkladu a víte, s jakou částkou můžete počítat.

Věděli jste, že úroky na termínovaném vkladu podléhají srážkové dani z příjmu 15 %? Při výpočtu svého výnosu na to nezapomínejte. Na účet vám připíšeme vždy už finální zdaněnou částku.

Pokud potřebujete střádat postupně a vytvořit si například finanční rezervu pro nečekané události, pak je výhodnější ukládat si peníze na spořicí účet. 

Výhody termínovaného vkladu

Jestli nad založením termínovaného vkladu stále váháte, mrkněte se na jeho hlavní výhody.

  • Bezpečné uložení peněz – termínovaný vklad představuje bezpečný způsob, jak zhodnotit peníze bez rizika.
  • Jistota zhodnocení – úrokovou sazbu během trvání vkladu neměníme. Na začátku přesně víte, kolik peněz vám v den splatnosti připíšeme.
  • Bez omezení vkladu – u Spořky nejste omezení maximální výší vkladu. Peníze vám zhodnotíme předem stanovenou úrokovou sazbou podle doby trvání vkladu.
  • Ze zákona pojištěné vklady – vklady na termínovaném vkladu jsou ze zákona pojištěné až do výše 100 000 EUR.
  • Založení i vedení je zdarma – za založení a vedení termínovaného vkladu u České spořitelny nic neplatíte.
  • Jeden výběr zdarma i mimo den splatnosti – potřebujete peníze vybrat dřív? U nás můžete vybrat až 25 % vkladu, aniž to ovlivní úročení vašich úspor. 

Jak založit termínovaný vklad

Nejjednodušší způsob, jak si založit termínovaný vklad je online přímo v Georgi. Stačí se přihlásit do svého mobilního bankovnictví, vybrat si vkladový účet a během pár minut máte hotovo. Po založení můžete na účet hned poslat peníze.

Pokud vám více vyhovuje sjednání s bankéřem, můžete nás navštívit přímo na pobočce, kde vám se vším poradíme a účet vám pomůžeme sjednat. Pokud se předem objednáte, vyhnete se frontám a účet společně založíme během chvilky.

V mobilní aplikaci George pak uvidíte, kolik peněz máte uloženo a jakým úrokem vám peníze zhodnotíme.

Nenechávejte své volné peníze ležet ladem. Zhodnoťte je atraktivním úrokem a bez rizika.

Pokračujte dále

Jak funguje spořicí účet: Vsaďte na bezpečné a jednoduché spoření

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum

Spořicí účet a úroky