Přilepšete si aneb jak získat peníze navíc 

6. února 2024

7 minut

Vyděláte si tolik, že vám příjmy stačí na spokojený život? Paráda. Ale i tak je příjemné si přilepšit. Budete se divit − možností je řada. Možná víte, kde a jak získat peníze navíc. A třeba ne. Dali jsme pro vás dohromady přehled zdrojů, které byste mohli „vytěžit“. 

Co můžete získat od své banky

Úrokové sazby – téma, které rezonuje napříč celou společností. Jak vysoké nebo nízké jsou, závisí na sazbách, které stanoví Česká národní banka. Ostatní banky pak na její rozhodnutí reagují zvyšováním nebo snižováním úroků. Využijte sazby ve svůj prospěch.  

1. Vydělejte na své finanční rezervě

Finančně zdravá domácnost má vždycky něco v rezervě. Ideálním místem, kde takový finanční polštář vytvořit, je spořicí účet. Rezervu na „spořáku“ máte kdykoli po ruce, ale nezahálí, vydělává vám na úrocích. Na rozdíl od peněz na běžném účtu. Ten má zpravidla úrok tak nízký, že ani nestojí za řeč, nebo dokonce nulový. 

2. Uložte peníze na „termíňák“

Dalším šikovným bankovním produktem, který vám vydělá něco navíc, je termínovaný vklad. Můžete na něm získat výhodný garantovaný úrok. Jeho výše záleží na tom, na jak dlouho své peníze uložíte. Může to být na 1 měsíc, ale také na 3, 6 nebo 12 měsíců. Na „termíňáku“ příjemně zhodnotíte finance, které zrovna nepotřebujete.   

3. Investice – je to úplně jednoduché

Investováním můžete porazit inflaci, a když to dobře půjde, peníze zhodnotit ještě nad inflační úroveň. Investorem se může stát každý. Ještě nikdy v historii to nebylo tak snadné, stačí vám 300 Kč měsíčně. Jestli zatím nemáte s investováním žádné zkušenosti, přijďte se poradit. Pomůžeme vám nastavit odpovídající investiční strategii.

4. Získejte zpět peníze ze svých nákupů

Máte mobilní bankovnictví George? Tak to si v něm určitě zapněte slevový program Moneyback. Je to moc užitečná vychytávka, díky které se vám část peněz z nákupů vrátí na účet. Stačí si v programu průběžně aktivovat nabídky obchodníků, které se stále mění, a platit kartou. Se slevovým programem Moneyback můžete za rok získat až několik tisíc korun. Nakupujete a šetříte – je to malý zázrak!

Díky Georgi budete mít tipy neustále po ruce

Jak získat peníze navíc se dozvíte také v sekci Přilepšete si v mobilní aplikaci George. Stačí se přihlásit a přejít do FIT zóny. Všechny tipy tam máte pěkně přehledně seřazené. Když je využijete, v přehledu hned uvidíte souhrnnou částku, o kolik jste si přilepšili za uplynulých 12 měsíců.

Zajímavost: V průměru si naši klienti přilepší o 7 254 Kč za rok. 

Co můžete získat od státu

1. Přídavky na dítě – až 18 960 Kč na jednoho potomka

Jsou vaše rodinné příjmy nižší než 3,4násobek životního minima? Pokud ano, pravděpodobně máte na přídavky na dítě nárok. 

2. Příspěvek na bydlení – v průměru cca 5 600 Kč

Abyste o tenhle příspěvek mohli požádat, musíte doložit své čtvrtletní příjmy a na bydlení. Na úřad nemusíte chodit osobně, všechno vyřídíte online v rámci klientské zóny Ministerstva práce a sociálních věcí, která se jmenuje Jenda. O příspěvek se dá požádat až tři měsíce zpětně.

Tip: Víte, že mimořádná okamžitá pomoc od státu – například při extrémním nedoplatku za energie − může dosáhnout až 97 200 Kč?

3. Odečitatelné položky z daní – snižte si daňový základ

Stát peníze z daní samozřejmě potřebuje. Konec konců – využívá je na spoustu důležitých služeb pro nás všechny. Ale na druhou stranu je zbytečné platit na daních víc, než musíte.

  • Hypotéka nebo úvěr ze stavebka – jestli tímto způsobem financujete nemovitost k trvalému bydlení, můžete si od základu daně ročně odečíst úroky, a to až 150 tisíc korun! Na daních tak ušetříte až 22 500 Kč. Podrobnosti najdete v článku „Jak na odpočet úroků z hypotéky“.
  • Životní pojištění – o kolik se vám sníží daně, záleží na výši vašeho měsíčního příspěvku. Ale z daňového základu si můžete odečíst až 24 000 ročně. Na daních tak zaplatíte až o 3 600 Kč míň.
  • Doplňkové penzijní spoření – stejně jako u „životka“ si od základu daně můžete odečíst až 24 000 Kč ročně, což vám sníží daně až o 3 600 Kč

Tip: Rok 2024 přinesl důležitou změnu. Ten, kdo má penzijko a měsíčně si na něj posílá nejméně 5 700 Kč, může si od základu daně odečíst celých 48 000 Kč. Což je roční úspora na daních až 7 200 Kč.

Co můžete získat od své zdravotní pojišťovny

Využívejte nejrůznější preventivní programy a zajímavé bonusy. Příspěvky mohou dosáhnout několika set i tisíc korun. Pojišťovny přispívají na různá očkování nebo vyšetření a terapie, ale také na zdravotní pomůcky, třeba brýle nebo zubní kartáčky. Některá pojišťovna přidává na doplňky stravy, jiná na rehabilitaci nebo výživové poradenství.

Naši klienti od svých zdravotních pojišťoven na příspěvcích průměrně čerpali 880 Kč za rok.

Peníze navíc se zkrátka vždycky hodí. To, co získáte ke svým příjmům nad plán, si můžete odkládat, a vytvořit si tak větší rezervu.

Pokračujte dále

Na příspěvek na bydlení má nárok překvapivě hodně lidí. Možná i vy.

MOP – užitečný jednorázový příspěvek od státu, o kterém jste možná neslyšeli

Dopřejte dětem, co potřebují. Pomůže vám přídavek na dítě