Výhody kreditních karet. Na tyto mýty zapomeňte

17. července 2023

7 minut

Pokud se i vám u spojení kreditní karta rozsvítí v hlavě výstražné červené světýlko, je tento článek pro vás. Sepsali jsme 3 mýty o kreditkách, kterým možná věříte i vy, a přidali jsme také výhody kreditních karet. 

Co je to kreditní karta

Na to, abychom se více rozmluvili o mýty opředené kreditní kartě, je dobré nejprve vědět, jak funguje.

Kreditní karty vydávají bankovní instituce. S bankou si předem domluvíte limit, který můžete z karty za dané období čerpat (nastaví se dle vaší finanční historie a případný dalších finančních závazků a požadavků). Banka vám pak kreditní kartu nabije na tuto předem schválenou částku. Peníze na kreditní kartě lze čerpat opakovaně až do maximální stanovené výš. Když si budete hlídat bezúročné období, máte tuto půjčku úplně bez úroků – je to tedy nejlevnější krátkodobá půjčka na trhu!

Vy pak s limitem na kreditní kartě můžete počítat a využít ho každý měsíc, ale také se kreditní karty ani nedotknout (za její nevyužívání si však banka může účtovat malý poplatek). Kreditní karta se nejčastěji využívá pro platby v zahraničí, na internetu či na běžné nákupy u obchodníků. A to zejména kvůli řadě výhod, o kterých se zmíníme níže v článku.

Nejdůležitější informací pro vás je, že při platbě kreditní kartou nepoužíváte své peníze, ale peníze banky. I proto je tak oblíbená například při půjčování auta v zahraničí. Autopůjčovna místo vašich peněz zablokuje jako depozit peníze banky. Navíc nutno podotknout, že mnoho autopůjčoven už ani bez kreditní karty auto nepůjčí.

Možná vás bude zajímat

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou.

Co to je kreditní karta: Nejdůležitější pravidlo

Aby pro vás byla kreditní karta dobrým pomocníkem a nezruinovala vás svými vysokými úroky, je nutné dodržovat jedno základní pravidlo.

Snažte se na své kreditní kartě nepřekračovat bezúročnou dobu a peníze včas splaťte. Pokud dlužnou částku na kreditní kartě splatíte včas, nezaplatíte na úrocích vůbec nic.

Každá banka má různou lhůtu pro bezúročné období. Nutno podotknout, že kreditní karta u České spořitelny má jedno z nejdelších období bez úroků, konkrétně 55 dnů. 

Výhody kreditních karet

Když už jsme si ty mýty vyvrátili, je načase podívat se také na výhody kreditních karet. Jednoduše si je zapamatujete pod zkratkou BOZP. Tentokrát to však nebude znamenat bezpečnost a ochrana zdraví při práci, ale: 

  • B – Kreditní karta znamená Bezpečí pro vaše peníze
  • O – Platbami kreditkou získáváte Odměny
  • Z – Za nákupy dostáváte ZPĚT určitá %
  • P – Je to výhodná krátkodobá Půjčka

Výhody kreditních karet 1: Vaše peníze jsou v bezpečí

Při používaní kreditní karty platíte vlastně penězi banky. Pokud se stanete obětí podvodu a zjistíte, že vám peníze z kreditky utíkají, nepanikařte. Podvodníci kradou peníze vaší bance, která je proti takovému jednání pojištěna. Váš účet je zcela v bezpečí.

Výhody kreditních karet 2: Odměna ve formě slev

Pokud jste milovníkem slev, tak vám kreditní karta nesmí chybět. Česká spořitelna například ke své kreditce nabízí program Moneyback, ve kterém získáte přístup ke slevám u více než 100 obchodníků

Výhody kreditních karet 3: Kreditní karta vrací zpět peníze

Platba kreditní kartou na internetu a v zahraničí se vyplatí. Za každou takovou transakci vám banka vrátí % z platby zpět na účet. U České spořitelny je to 1 % ze zaplacené sumy, a to až do výše 350 Kč měsíčně.

Výhody kreditních karet 4: Nejlevnější krátkodobá půjčka

Jak už jsme se zmínili, pokud peníze vrátíte bance v bezúročném období, pak jste si půjčili zcela zdarma. Tudíž výhodnější půjčku na trhu nenajdete.

Mýty o kreditních kartách

Když už víte, jak kreditní karta funguje, podíváme se také na nejčastější mýty, které ji obklopují jako mlha listopadová rána.

Kreditní karta a mýtus č. 1: Je jenom pro bohaté

Není. Abychom to rozvedli. Kreditní karta neznamená žádný luxus. Podle posledních informací od České národní banky ji vlastní přes 1,5 milionu Čechů, což se nedá říct například o luxusním Porsche (těch se loni prodalo něco přes 300).

Získat kreditní kartu tedy není žádný problém. Nejjednodušší cesta je požádat o ni u banky, kde máte i svůj bankovní účet, protože zná vaší finanční historii. Kreditní kartu však můžete získat i u jiné banky. Jenom bude toho dokladování o něco více.

Kreditní karta a mýtus č. 2: Je to jenom další kontokorent

Kontokorent vám kryje záda například před výplatou. Kreditka se hodí na cestách, při online nákupech a platbách v zahraničí.

Kontokorent podléhá úrokům od prvního dne, kdy klient běžný účet přečerpá. U kreditní karty úrok nabíhá až po uplynutí bezúročného období. Nutno podotknout, že úroky jsou u kontokorentu podstatně nižší než u kreditní karty. I proto je dobré, využívat kreditní kartu s rozumem.

Kreditní karta a mýtus č. 3: Zhoršuje šanci na půjčku

Pokud jste majitelem kreditní karty, dostáváte se automaticky do Bankovního registru klientských informací. Díky tomu si pak banky mohou klienta při žádosti o úvěr proklepnout.

V tomto seznamu jsou údaje o sjednaných úvěrech, o žádostech o hypotéku, ale také o kreditních kartách či o kontokorentu. Dohledat se dají i 4 roky po splacení. To, že jste v tomto seznamu, však neznamená nic negativního. Naopak. Pokud patříte ke klientům, kteří včas své dluhy splácejí, je to pro vás plus a zvyšujete si tak svou bonitu. Jste totiž bezproblémovým dlužníkem.

Pokračujte dále

Kreditní karta jako bezúročná půjčka

Debetní a kreditní karta: V čem je rozdíl?

Kontokorent: Okamžitá rezerva po ruce, když je potřeba