Jaké aktuální trendy mění Česko i svět?

 

Na Litoměřicku proběhne testování autonomně řízených vlaků, samořízené vozy změní trh s autopojištěním, nová ekologická pravidla prodraží po roce 2020 stavbu domů a až třetina turistů bydlí v Praze v soukromí. Tyto a další zprávy od nás i ze světa přináší aktuální Trendovník České spořitelny.

Na Litoměřicku budou jezdit první vlaky bez strojvedoucího: Společnost AŽD chce na trati Čížkovice–Obrnice do dvou let začít testovat bezobslužné vlaky. Zatím to však zákon nepovoluje.

Autonomně řízená auta a pojištění: Kdo bude odpovědný za případnou škodu – provozovatel, pronajímatel, nebo přímo výrobce? Česká asociace pojišťoven vypracovala analýzu se třemi možnými scénáři zavádění autonomních vozidel. Jeden z nich počítá s tím, že ve 40. letech tohoto století začnou samořízené vozy na trhu převládat.

Stavby domů se po roce 2020 prodraží: Od roku 2020, až vstoupí v platnost nová ekologická pravidla, se každý rodinný dům bude muset vejít do kategorie „budova s téměř nulovou spotřebou energie“. Nové domy budou muset být zhruba o 20 % úspornější než budovy stavěné v současnosti, přičemž investice do úspor energií se podle odhadů vrátí zpátky přibližně za 15 let.

Byty ke krátkodobému pronájmu likvidují pražské hotely: Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR je v Praze momentálně 18–20 tisíc bytů nabízených k ubytovacím službám. Byty ke krátkodobému pronájmu ubírají hosty zejména hotelům nižších cenových kategorií, jejichž počet tak klesá. Třetina zahraničních turistů volí pro svůj pobyt v našem hlavním městě ubytování v soukromí.

České strojírenství začalo s digitalizací: Zatímco automatizace a robotizace běží už několik let na plné obrátky, teprve nyní začínají české firmy ve větší míře také s digitalizací a propojováním automatizovaných provozů.

Podrobnosti ke každé z těchto zpráv a řadu dalších novinek najdete v aktuálním Trendovníku, který je volně ke stažení přímo ZDE.

Mohlo by vás ještě zajímat

Leoš Horák: Jak dělat nejlepší víno na světě

Velká analýza teplárenství v Česku

Budoucnost jídla podruhé: Co budeme jíst zítra a co za deset let