Jak můžou být pekárny ekologičtější?
I v tak tradičním odvětví, jako je pekárenství, lze vymyslet řadu ekologických řešení. Stačí být trochu kreativní – svědčí o tom i příběh Pekárny Srnín, která vznikla v roce 1956. Jak funguje využití odpadového tepla z pekárenských pecí a co dalšího můžou tradiční podniky realizovat?
Úsporné LED žárovky a světelné senzory
Náklady na výměnu žárovek ve velkém areálu se můžou vyšplhat na nemalé částky, jak potvrzuje ředitel Pekárny Srnín Josef Bukovský: „Vyměnit je za LED světla nás přišlo na několik milionů a stihli jsme to těsně před začátkem energetické krize. Investice se nám ve formě úspor vrátily během tří let.“ Můžete přidat i chytré světelné senzory, které světla vypínají a zapínají podle toho, zda se v příslušné části budovy někdo pohybuje. Takové senzory dokážou i přizpůsobit intenzitu svícení během dne a ušetřit tak další energii.
Odpadové teplo z pecí
Pekárenské pece dosahují vysokých teplot, které dříve jen tak unikaly do okolí. Dnes je lze využít v rámci rekuperace, což ostatně dělají i v Srníně. Rekuperační systémy můžou zachytit teplo vznikající během pečení a využít ho k předehřátí vzduchu vstupujícího do pecí. Ve výsledku tak sníží spotřebu energie potřebné k dosažení provozní teploty. Odpadové teplo jde použít také k ohřevu vody na čištění pekárenských zařízení nebo k vytápění prostor pekárny.
Fotovoltaika a synchronizace dat
Střechy pekárenských budov se vyplatí využít pro umístění fotovoltaických panelů. Získáte tak vlastní zdroj čisté energie a snížíte svou závislost na fosilních palivech. V Srníně šli ještě dál. „Máme k dispozici data z fotovoltaik a díky nim se nyní kvůli efektivnímu využití energie snažíme synchronizovat pečení s počasím,“ vysvětluje Josef Bukovský.
Celková modernizace procesů
Investice do nových zařízení, moderních pecí nebo tepelné izolace celého areálu se může zdát jako velká, ale rychle se vrátí. Izolace snižuje nutnost vytápění v zimě i chlazení v létě. Nové, moderní pece mají zase mnohem nižší odběr energií. Svou pozornost můžete upřít i k drobnějším detailům a zavést na vaše výrobky například recyklované obaly. Nebo můžete pomocí digitalizace procesů ušetřit papír potřebný při administrativě. „Zavedli jsme digitální systém přepravy zboží a digitalizaci procesu objednávek a výroby. Dále tu máme vlastní vodu i čističku vody a čerpačku CNG pro náš vozový park, který z 85 % jezdí na zemní plyn,“ vyjmenovává Josef Bukovský. Všechna tato řešení společně přispívají k mnohem ekologičtějšímu provozu i tak tradičního podniku, jako je pekárna.
Jak lze tradiční postupy a modernizaci skloubit v pekárně z roku 1956? A co bylo pro Josefa Bukovského motivací pro rozsáhlou modernizaci areálu pekárny? Přečtěte si více v rozhovoru zde.
9. ledna 2025
2 min
Jak může být váš podnik ekologičtější?