Dva tisíce tun oxidu uhličitého. To je množství, které v průměru v Česku vyprodukují dva tisíce osobních aut za rok za předpokladu, že každé z nich ujede 10 000 km.
Právě o takové množství sníží logistická a skladovací společnost HOPI roční objem vyprodukovaných emisí CO2. Stane se tak díky investici do energeticky úspornějších technologií a do instalace vlastních obnovitelných zdrojů energie v chladírenských halách.

Společnost HOPI také využije dotaci v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost od Ministerstva průmyslu a obchodu. Ta bude proplacena až na základě doložení proplacených faktur v budoucnosti. Česká spořitelna proto firmě HOPI poskytne překlenovací úvěr až do proplacení dotace.

Podpora „zelených“ projektů je jednou ze strategií České spořitelny. Naším záměrem je podporovat transformaci domácí ekonomiky na ekologicky čistější, a také podporovat české rodinné firmy v posilování jejich konkurenceschopnosti. I z tohoto důvodu je pro nás spolupráce s firmou HOPI zásadní,“ uvedl Matúš Púll, manažer udržitelnosti v České spořitelně.

HOPI je česká rodinná firma, která poskytuje komplexní logistické služby (např. skladování a dopravu ve všech teplotních režimech) balení či etiketování. Mezi její hlavní zákazníky patří společnosti Makro, P&G, Lidl, Nestlé, Lagardere či Olma. Ve svém distribučním centru v Jažlovicích skladuje především mražené produkty (maso, drůbež, ryby, mořské plody, ovoce a zeleninu) a mražené smetanové krémy.

„Právě realizujeme projekt v halách v Jažlovicích zahrnující totální rekonstrukci systému chlazení/mražení, výměnu osvětlení a dalších úsporných opatření s využitím odpadního tepla. Tento projekt přinese zásadní úspory energie ve výši 40 % původní spotřeby, což představuje úsporu 2 023 tun CO2 ročně. V následujících dvou letech budeme do zvyšování energetické účinnosti investovat dále tak, abychom snížili svoji roční uhlíkovou stopu o 6 620 tun CO2,“ uvedl Aleš Trinkl ze společnosti HOPI.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS 
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz
E-mail: tiskovecentrum@csas.cz    
                                                                    

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má 1,8 milionu uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.