Erste Group Bank AG vykázala za první tři měsíce roku 2023 provozní výsledek ve výši 1,26 miliardy eur. Tento meziroční nárůst o téměř 57 % odrážel solidní čistý úrokový výnos ve výši 1,77 mld. EUR (o 27,1 % y/y) v důsledku obecně příznivého vývoje úrokových sazeb a většího objemu klientských úvěrů. Zisky v oblasti platebních služeb a správy aktiv vedly k meziročnímu nárůstu čistých výnosů z poplatků a provizí o 4,4 % na 643 milionů eur. Efekty ocenění zaznamenaly zlepšení čistého obchodního výsledku na 117 milionů eur ve srovnání se ztrátou 257 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Provozní náklady byly meziročně vyšší o 0,6 % a dosáhly 1,24 miliardy eur. V prvním čtvrtletí došlo k čistému uvolnění rezerv na rizika, což vedlo k pozitivnímu výsledku snížení hodnoty vyplývající z finančních nástrojů ve výši 20,7 milionu eur. Vše přispělo k čistému výsledku ve výši 594 milionů eur za 1. čtvrtletí.

"Ekonomiky ve střední a východní Evropě neunikly globálnímu zpomalení hospodářského růstu, ale ukazují svou odolnost. Jsme přesvědčeni, že konvergenční příběh střední a východní Evropy zůstane nedotčen a že tento region bude od roku 2024 opět vyčnívat jako rostoucí region v Evropě," řekl generální ředitel Erste Group Willi Cernko.

Více se dočtete v přiložené tiskové zprávě.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS 
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz
E-mail: tiskovecentrum@csas.cz    
                                                                    

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má 1,8 milionu uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.