Seed Starter České spořitelny koupil 10% podíl v inovativní firmě SmartHead, která poskytuje komplexní řešení v oblasti udržitelnosti a ESG (environmental, social and corporate governance) reportingu. Nová akvizice otevírá zároveň velký prostor pro synergickou spolupráci startupu a největší tuzemské banky, která v rámci své strategie klade důraz na finanční zdraví a podporu podnikání. Centralizovaná správa ESG metrik, jednoduchá práce s daty a jejich reporting, vytyčování udržitelné strategie, ale i zvýšení vizibility udržitelného podnikání směrem ke všem skupinám stakeholderů – to jsou hlavní benefity digitální platformy SmartHead, které Česká spořitelna plánuje nabízet svým velkým korporátním klientům a středně velkým firmám.

Korporátní VC program Seed Starter přidává do svého portfolia již 6. startup. SmartHead působí v oblasti udržitelnosti a je jednoduchým nástrojem pro správu a řízení ESG postupů. Aplikace SmartHead pro data management a reporting umožňuje centralizovanou správu komplexních ESG metrik a zároveň firmám pomáhá s daty dál jednoduše pracovat. „Inovační potenciál startupové scény, díky kterému můžeme zlepšovat naše služby a zvyšovat přidanou hodnotu pro zákazníky, je obrovský. Jak ukazuje naše spojení se SmartHead, tak nemáme v hledáčku pouze inovace z oblasti fintechu - hledáme takové projekty, které mají silnou vizi, dlouhodobý potenciál a vnímáme u nich zároveň propojení se strategickými cíli banky,“ komentuje novou akvizici Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter s tím, že díky vzájemné synergii se otevírá velký prostor pro škálování SmartHead i v rámci České spořitelny.

Srozumitelný přehled dovnitř i navenek

O svém udržitelném hospodaření komunikují firmy jinak se svými investory, obchodními partnery či regulátory, pro které jsou stěžejní hard data v podobě čísel, jiné informace pak potřebují směrem k veřejnosti, zaměstnancům či zákazníkům,“ vysvětluje Veri Osvald, CEO startupu SmartHead s tím, že jejich platforma představuje pro pokrokově smýšlející firmy komplexní řešení. Software umožňuje s daty efektivně pracovat nejen dovnitř společnosti, ale i externě směrem k jednotlivým stakeholderům. „Firmám chybí účinné nástroje, jak ESG postupy řídit, sledovat a reportovat - řešení SmartHead jim pomáhá na jednom místě sjednotit data, původně roztříštěná po jednotlivých odděleních,“ pokračuje Veri Osvald a zároveň doplňuje, že svým zákazníkům nabízí nejen práci s daty, ale také profesionální konzultace v oblasti strategie udržitelnosti. SmartHead je certifikovaným Software and Tool Partnerem mezinárodní nezávislé organizace GRI (Global Reporting Initiative), která je světovým průkopníkem udržitelného reportování. Certifikace otevřela startupu dveře k výraznému škálování – v současnou chvíli působí firma kromě České republiky a Slovenska i v Polsku, Dánsku, Portugalsku, Velké Británii a Slovinsku - udržitelnost svého podnikání řídí prostřednictvím platformy SmartHead ale i společnosti v USA či na Blízkém východě. 

Zjednodušení správy udržitelných dat pro klienty České spořitelny

Investice Seed Starteru do podílu v dynamicky rostoucím startupu je začátkem hlubší spolupráce, díky které by se inovativní software mohl stát nový nástrojem pro firemní klienty banky. „Díky průlomovým inovacím, které postupně integrujeme do České spořitelny, se posouváme nejen jako banka, ale posouváme dopředu především všechny, kteří nám důvěřují,“ říká Tomáš Honěk, šéf strategie České spořitelny, který zároveň působí jako člen investiční komise Seed Starteru. Obdobně vnímá i vznikající spolupráci se SmartHead. „Hledáme cesty, jakými můžeme firemním klientům pomoct v naplňování jejich vizí a cílů, a to daleko nad rámec klasických bankovních služeb. I proto jsme se rozhodli podpořit jednoduchý a intuitivní nástroj pro komplexní ESG reporting,“ dodává Tomáš Honěk s tím, že udržitelnost by měla být hnacím motorem podnikání a nikoliv něčím, co jej zpomaluje.

Digitální platformu nevyužívají zdaleka jen firmy, pro něž je práce s daty povinná. „Spolupracovat se SmartHead může kterákoliv udržitelně fungující firma, která chce své aktivity lépe a efektivněji komunikovat a tím vytvářet silnější vazbu se svými zákazníky či partnery,“ uzavírá Veri Osvald s tím, že jejich řešení lze plně přizpůsobit potřebám jednotlivých klientů. Výhody využívání softwaru popisuje i Katarína Pšenáková, ředitelka komunikace a kampaní Tesco Stores SR a.s.: „SmartHead nabízí interaktivní možnost prezentace našich aktivit v udržitelnosti a jejich propojení s cíli udržitelného rozvoje. Je to skvělý nástroj na posílení komunikace s veřejností, odborníky i dalšími společnostmi.”

Seed Starter České spořitelny je druhým externím investorem SmartHead. Prvním byla investiční platforma Crowdberry, která investovala do startupu v roce 2021 - peníze mířily především na mezinárodní růst a další vývoj softwaru. Díky investici od Seed Starteru plánuje SmartHead dosáhnout například výrazného posunu na evropském trhu.

O SmartHead

SmartHead je předním poskytovatelem softwarových řešení v oblasti ESG reportingu a řízení udržitelnosti. Pomáhá podnikům optimalizovat jejich procesy ESG, usnadňuje rozhodování a podporuje vytváření pozitivního dopadu. S naší uživatelsky přívětivou platformou podniky snadno shromažďují, analyzují a reportují ESG data. Nabízí přizpůsobitelné šablony, sledování výkonu, stanovení cílů a vizualizaci dat, které zjednodušují cestu k ESG reportingu.

SmartHead je certifikovaným partnerem pro software a nástroje GRI, což znamená, že se řídí mezinárodně uznávanými standardy reportingu udržitelnosti. Platforma se integruje s různými ESG rámcovými systémy a umožňuje firmám prezentovat své úsilí v oblasti udržitelnosti prostřednictvím veřejně přístupných Profilů udržitelnosti.

Pro další informace týkající se společnosti SmartHead prosím kontaktujte PR oddělení SmartHead:

Michal Vavák

Chief Marketing Officer

Tel.: +421 905 314 111

E-mail: michal.vavak@besmarthead.com 

O programu Seed Starter

Program Seed Starter hledá podnikatelské záměry se silnou vizí a hodnotou pro zákazníky. Program nabízí investici do majetkového podílu primárně ve fázi tzv. seedu, profesionální inkubaci a širokou síť partnerů a zákazníků, se kterými dokáže startupy propojit a pomoci jim se vstupem na reálný trh. Seed Starter cílí na české i zahraniční startupy, které by v ideálním případě mohly mít synergický efekt s finanční institucí typu České spořitelny. Některé úspěšné startupy mají potenciál své produkty následně nabízet prostřednictvím rozsáhlé distribuční sítě skupiny Erste.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz


Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Jsme první bankou, která se stará o finanční zdraví klientů. Veřejně jsme se zavázali, že do roku 2025:
    • Pomůžeme všem našim klientům vytvořit finanční rezervu na nenadálé výdaje
    • Zpřístupníme kvalitní finanční vzdělávání všem dětem v České republice
    • Pomůžeme milionu našich klientů šetřit si na důchod
    • Poskytneme českým firmám 50 miliard na zvýšení konkurenceschopnosti a udržení pracovních míst
  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má více než 2 miliony uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok desítky miliónů korun.