Jak se připravit, aby vám nemovitost neutekla

19. září 2023

5 minut

Zařizovat hypotéku na poslední chvíli, to je jako balit na dovolenou ráno před odjezdem. Nestíháte a bojíte se, jestli jste na něco zásadního nezapomněli… Dovolená je na pár dní nebo týdnů, ale hypotéka skoro na celý život. Řešte ji s předstihem. Už ve fázi, kdy hledáte bydlení. Pojďme se podívat, co všechno můžete udělat hned teď a jak to zvládnout bez zádrhelů, abyste byli o krok napřed.

Už se vám někdy stalo, že jste objevili bydlení snů, ale předběhl vás jiný zájemce? Jakmile se někde objeví slušná nabídka, není čas ztrácet čas. Kdo se rychleji rozhoupe a má vyřešené financování, ten bydlí.

Ze všeho nejdřív si hypotéku spočítejte online

Abyste neztráceli už na startovní čáře a měli představu o svých možnostech, nemusíte nikam chodit. Stačí si otevřít online hypoteční kalkulačku na našich stránkách. I když ještě není nic vyřízené a bydlení teprve hledáte, stejně se z ní dozvíte hned několik zásadních údajů:

Údaje z online kalkulačky jsou zatím jen orientační, ale to nevadí – mantinely pro hledání máte vymezené. Propočítejte si klidně několik modelových scénářů podle ceny nemovitosti, doby splácení a dalších podmínek. Pokud jste údaje zadali podle pravdy, budete mít základní přehled a vyzbrojeni informacemi můžete vyrazit na pobočku za hypotečním specialistou.

Pokud u nás máte účet, na který vám chodí výplata, nemusíte předkládat potvrzení o příjmu. A jestli se z něj chystáte splácet hypotéku, dostanete slevu z úrokové sazby. 

Poraďte se s hypotečním specialistou

Naši hypoteční specialisté vám na všechny otázky kolem hypotéky rádi odpoví. Zároveň si můžete nechat vypracovat předběžné posouzení neboli scoring. To je proces, během kterého si banka prověří vaši schopnost hypotéku splácet.

Předběžné posouzení je zdarma a k ničemu vás nezavazuje.

Chystáte se na prohlídku nemovitosti? Základní pravidlo – ptejte se a foťte

  1. Zajímejte se, kde se byt/dům nachází.
  2. Jaké má rozměry a půdorys.
  3. Jestli jsou na nemovitosti věcná břemena nebo zástavy.
  4. Fotodokumentace je základ – čím víc, tím líp (kuchyně, ložnice, koupelna a toaleta, vstupní dveře s číslem bytu, případně číslem popisným u rodinného domu, ostatní pokoje, chodba), foto celého domu (nikoliv jen patro, kde je situován kupovaný byt).

Na schůzku se specialistou přineste vše, co víte od makléře nebo majitele nemovitosti. Díky tomu můžeme vypracovat online odhad nemovitosti rychle a zdarma.

Už víte, kolik vám půjčíme, a můžete začít vybírat

Jakmile se objeví bydlení, které hledáte, můžete se do toho vrhnout po hlavě. Předjednaný úvěr vám zaručí, že se zničehonic neobjeví nějaký zádrhel. Zároveň získáte výhodu před těmi zájemci, kteří oproti vám zaspali na startu, a ještě nic vyřízeného nemají. 

Nezapomeňte, že je potřeba mít naspořeno 10 % z ceny nemovitosti nebo mít do zástavy jinou nemovitost. Pokud si nejste jisti, jakou cestou se k bydlení vydat, a zda na to máte, služba Moje plány vám pomůže se zorientovat ve vašich aktuálních možnostech. Založte si svůj první plán. Zdarma a nezávazně.

Pokračujte dále

Slovníček pojmů aneb mé poprvé s hypotékou

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla

Hypotéka s úrokem 2,5 %? Ano, i dnes ji můžete mít!