Zdravá půjčka: Vím, od koho si půjčuji

19. srpna 2020

7 minut

Půjčku má každý třetí Čech, ať už rychlou, na auto, sjednanou online... Statisíce jich ale mají problémy se splácením. Mnozí zbytečně. Potížím se splácením půjčky lze totiž často předejít už v době, kdy si vybíráme, od koho si půjčíme. 

Zvolit spolehlivého poskytovatele je krok zcela zásadní: A třeba taková půjčka bez registru, tedy bez toho, aby věřitel nahlížel do seznamů a databází dlužníků, od nebankovního poskytovatele by měla být tabu.

V Česku existuje velké množství firem, které se poskytováním větších i menších úvěrů zabývají. Počínaje velkými bankami přes nebankovní poskytovatele online půjček až po malé firmy, které nabízejí rychlou půjčku na ruku. Ne všechny to ale s vámi myslí dobře: Část z nich bychom mohli klidně označit za takzvané úvěrové predátory.

Bezpečná půjčka? Od poskytovatele s licencí ČNB

Pokud se rozhodnete pro půjčku, vyberte si poskytovatele s licencí od České národní banky. Tu po poskytovatelích půjček vyžaduje zákon o  spotřebitelském úvěru, který je platný od prosince 2016. Půjčujete-li si od nebankovní instituce a nikoli od banky, je pozitivním signálem, pokud je členem České leasingové a finanční asociace. Instituce, které jsou součástí těchto přehledů, podléhají velmi přísnému dohledu a máte u nich jistotu spolehlivého a transparentního jednání. Od smlouvy o půjčce až po férové podmínky splácení.

Půjčka samozřejmě není jen o tom, u koho si půjčujete. Musíte dobře znát své možnosti a vědět, kolik si můžete půjčit.

Podle čeho vybírat poskytovatele půjčky

Největší jistotu představují banky a nefinanční poskytovatelé úvěrů, kteří mají licenci ČNB. Pokud zde fungují už delší dobu a mají třeba kamenné pobočky, tím lépe. Rychlé půjčky přes internet mohou zavánět problémy. Tyto online půjčky bývají vysoce rizikové a právě při jejich splácení se lidé nejčastěji dostávají do potíží. Alternativou může být půjčka od přátel nebo rodiny. Nezapomeňte ale vše stvrdit písemně.

Smlouvu o půjčce mějte i s kamarádem

Namísto půjčky u banky nebo nebankovní společnosti, někdy bývá levnější půjčit si u přátel nebo v rámci rodiny. „Je ale důležité společně sepsat informace o výši půjčky, splátkách í případném úroku. Zmínit by se v této ‚smlouvě o půjčce‘ mělo i řešení, co se bude dít v případě, že se se splátkami zpozdíme nebo splácet přestaneme,“ radí David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Jak na rychlou půjčku, která bude zároveň bezpečná

Nebereme-li v potaz lokální lichváře, kteří poskytují půjčky na ruku a pohybují se na hranici zákona, nebo i za ní, je riskantní půjčit si od nebankovního poskytovatele, který není členem ČLFA (České leasingové a finanční asociace). „Jde často o firmy, které nabízejí rychlé půjčky s krátkou dobou splatnosti, takzvané mikroúvěry. Takové půjčky většinou bývají velmi drahé a rizikové. Když se člověk zpozdí se splátkou, hrozí mu vysoké poplatky,“ upozorňuje David Šmejkal.

Naštěstí i v oblasti krátkodobých rychlých půjček existují výjimky, které nás nepřivedou na mizinu kvůli pár tisícům. Jednou z nich je malá půjčka do 20 000 Kč od České spořitelny.
 

Tip: Nevíte, kdy budete malou půjčku potřebovat?
Zvolte Peníze na klik. Jak tato služba funguje? O půjčku si můžete zažádat online, nebo na pobočce. Po jejím schválení máte k dispozici finanční rezervu, kterou můžete čerpat kdykoli a opakovaně. A dokud z ní nečerpáte, nic nesplácíte.

Nejlepší půjčka? Kamenná pobočka je jistota

Vždy je klíčové toho, kdo nám půjčuje peníze, dobře znát. „Je bezpečnější půjčit si od firmy, která má zavedenou historii a kamenné pobočky. Nejen narychlo spíchnuté webové stránky,“ radí David Šmejkal a připomíná seznam legálních poskytovatelů s licencí ČNB. „Vzít si rychlou nebankovní půjčku bez registru u nebankovní společnosti totiž může být začátek velkých problémů se splácením.

Mimochodem, to, že vám věřitel odmítne půjčit je obvykle ve vašem vlastním zájmu. Více jsme se o tom rozepsali v článku: Vím, že když mi věřitel odmítne půjčit, není můj nepřítel

 
Seriálem provází David Šmejkal, ředitel společnosti Poradna při finanční tísni, o.p.s.

Pokračujte dále

Znám své možnosti

Znám dobře podmínky a vím, do čeho jdu

Vím, co dělat, když přijdu o příjem a nemůžu splácet

Bez doložení příjmů? Radši ne