Bez kávy ani ránu. Jak kofein pomáhá při práci?
24. června 2022
2 minuty
Procházky od stolu do kuchyňky a povídání s kolegy u kávovaru se staly přirozenou součástí firemní kultury. Šálek dobré kávy je zároveň nezbytnou součástí pracovních schůzek. V čem je kofein prospěšný pro lidský mozek? A může nás při práci naopak limitovat?
„Užívejte, nezneužívejte. Ani abstinence, ani přemíra nečiní člověka šťastným,“ tvrdil vlivný filozof 18. století Voltaire. Kromě své tvorby a nadčasových úvah se do dějin zapsal také svou ojedinělou láskou ke kofeinu. Podle dochovaných pramenů si Voltaire denně dopřál neskutečných 40 až 70 šálků kávy. Ačkoliv tento počet na první dojem šokuje a nezní příliš zdravě, osvícenský filozof se dožil 83 let. Horký tmavý nápoj reprezentoval neoddělitelnou část jeho denní rutiny, ale i tvůrčího procesu.
I dnes bychom našli zástup významných osobností od kultury po byznys, které mají konzumaci kafe úzce spojenou se svou prací. Pořádnou dávku kofeinu si vychutnává hvězdný moderátor David Letterman, bez dvou denních šálků se neobejde vizionář Elon Musk, zatímco režisér David Lynch jich při brainstormingu zvládne až sedm. Jaká pozitiva a negativa pití kávy při práci nabízí?
Vyšší produktivita a pozornost
Nejenže dobře připravené espresso skvěle chutná, mnozí ho přijali i jako osobní palivo pro efektivní pracovní den. Nepřekvapí proto, že si společnosti dávají záležet na kvalitě kávovarů i samotných kávových zrn ve svých firemních kuchyňkách. Proč kofein dokáže stimulovat produktivitu? Blokuje molekuly adenosinu, které vyvolávají pocit spánku. Adenosin zapříčiňuje horší artikulaci, malátné oči i celkový pocit únavy. Kofein proti němu stojí v přímé opozici, a můžeme ho tedy označit za stimulant hlavního nervového systému.
V nízkých dávkách kofein vedle výkonnosti podporuje pozornost nebo paměť. Zároveň pomůže, když si v práci nevíte rady s důležitým rozhodnutím. Posiluje totiž vůli a sebekontrolu, obzvlášť když se cítíme vyčerpaně. Na navýšení produktivity prostřednictvím kávy o 10–15 % poukázaly studie už v roce 2009.
Každodenní rozhovory u kávy
Dát si pauzu a projít se ke kávovaru může být příjemná pětiminutová přestávka, která dokáže zvýšit naši produktivitu. Oddech v pravidelných intervalech pomáhá při zvládání stresové zátěže, kterou kancelářské prostředí často vyvolává. Kromě psychických aspektů se proces přípravy a konzumace kávy ve firmě váže i ke společenskému hledisku. Šálek dobrého kafe představuje nástroj k socializaci s kolegy a téma pro každodenní rozhovory v kuchyňce. Pro zajímavost, největší množství kávy na osobu průměrně spotřebují Nizozemci, Finové a Švédové.
Pozor na nadměrnou konzumaci!
Káva však ovlivňuje každého jinak, záleží na celé řadě psychických i fyzických kritérií, mezi která patří i váha a věk. Nadměrná konzumace kávy může způsobovat dehydrataci, bolest hlavy, roztěkanost nebo nespavost. Mozek si na pravidelný příjem kofeinu lehce zvykne a lze si na něm vybudovat závislost. Dá se jí však zbavit vysazením látky, a to mnohem jednodušeji než například v případě alkoholu či některých ilegálních substancí. Dávka kofeinu, která je bezpečná pro většinu zdravých dospělých lidí, činí 400 miligramů denně, což vychází zhruba na čtyři šálky kávy.
Britský deník The Guardian loni poukázal na to, jak těžké může být rozhodnutí omezit nebo nadobro vypustit kofein ze své každodenní rutiny. Po několikatýdenní sérii abstinenčních příznaků si pracující člověk všimne zejména nepřítomnosti všedních rituálů spojených s kávou, kolem kterých často stavíme svůj den. Na druhou stranu se ale nepití kávy projeví například na kvalitě hlubokého spánku. Při velké konzumaci kávy si navíc můžeme vybudovat toleranci vůči kofeinu, která potlačí jeho možné pozitivní účinky. I tady tedy platí, že méně může znamenat více. Dopřát si šálek kávy pouze jednou za čas zaručí, že z jeho chuti a účinků vytěžíte maximum.
Svět bez kávy si už neumíme představit. Výše zmíněná pozitiva dokazují, že kávovary nebo třeba konvičky typu french press do kanceláří rozhodně patří. Pokud zaměstnancům nabídnete kvalitní kávová zrna, snížíte pravděpodobnost, že se budou za dobrým šálkem vydávat mimo firmu a zbytečně se tak rozptylovat na příliš dlouhou dobu. Některým společnostem se však osvědčilo propojit se s kavárnami v bezprostřední blízkosti pracoviště – zaměstnanci tak dostanou prvotřídní espresso, latté nebo třeba populární flat white za výhodnou cenu a vy zároveň podpoříte lokální byznys. Při přiměřené konzumaci se nám káva může odvděčit řadou přínosů, její hlavní síla ale spočívá v jisté symbolice, která z ní dělá celosvětový unikát. A tu nelze jen tak vyčíslit.