Od statku po Levandulový festival.
Jak posunout podnikání až k vlastní
kulturní události?
Proč se spokojit jen se dnem otevřených dveří, když můžete rovnou zorganizovat třeba hudební festival? Manželé Drlíkovi před téměř deseti lety vybudovali rodinný levandulový statek v Bezděkově u Úsova. Každé léto zde pořádají Levandulový festival, který propojuje nezaměnitelnou bylinkovou vůni s živou kulturou. Jak k nevšednímu nápadu moravští zemědělci došli? A dokážou kulturní akce podpořit podnikání?
Zapadá slunce, příjemně fouká a všude okolo bzučí včely. Vzduchem se nese vůně levandulí, která je pro toto místo naprosto symbolická. Vítejte na Levandulovém festivalu. S Bezděkovem je neodmyslitelně spjatý už přes sedm let. Tehdy se totiž manželé Drlíkovi rozhodli představit kulturní událost, která by přilákala nové návštěvníky a skloubila rozkvetlé levandule s živou hudbou. „Lidé u nás poslouchají muziku, leží při tom na dece v levandulových polích a popíjejí levandulové víno. Prostě idyla,“ shrnuje Lukáš Drlík, hospodář a zároveň ředitel festivalu. Celý projekt vznikl znenadání, postupně ale nabral mnohem větší rozměry, než si jeho zakladatelé představovali.
Když se plány vymknou kontrole
Veronika a Lukáš chtěli nejprve uspořádat jen klasický den otevřených dveří, který by na Levandulový statek zavedl ještě více lidí během vrcholu letní sezóny, který nastává v červenci. „Chtěli jsme pro návštěvníky uspořádat speciální událost,“ vzpomíná hospodář Lukáš Drlík a s úsměvem pokračuje: „Trochu se to zvrtlo. Nakonec vznikl festival, na který ročně dojede až deset tisíc lidí“. Jinak tomu nebylo ani v červenci 2023. Na pódiu mezi fialovými lány tentokrát vystoupil například proslulý Yo Yo Band, electropopová skupina Eddie Stoilow, folková zpěvačka Věra Martinová nebo písničkář Thom Artway, kterého doplnil i dvanáctiletý talent Matěj Plšek z nedaleké Mohelnice.
Levandule souvisela téměř se všemi okolními stánky a různými produkty. Nechyběl levandulový ležák, na jehož receptuře se podílejí i sami Drlíkovi, levandulový sirup nebo oblíbená levandulová klobása. V Bezděkově se pěstuje zejména levandule lékařská krajová, která má v gastronomii rozmanité využití. „Díky nízkému obsahu silic je velice vhodná do potravinářství. Svou lahodností se samozřejmě skvěle hodí do limonád a dezertů,“ dodává Lukáš Drlík. Během Levandulového festivalu dostávají prostor i spříznění zemědělci, kteří tu prodávají své bylinky.
Série farmářských marketů a festivalů
Drlíkovi dokázali vytvořit pravidelně se opakující společenskou událost, která prezentuje jejich osobní i profesní vášeň v nejlepším světle. Zároveň ji zasazuje do kontextu živé kultury, která pozitivně ovlivňuje celý region a dává prostor dalším podobně smýšlejícím zemědělcům. Místní hospodáři zároveň podporují svou vazbu na Olomoucký kraj a budují komunitu.
Podniky na jedné lodi – a v jednom regálu
Stále více firem propojuje komunitu ve svém oboru. Obdobnou filozofii jako levanduloví nadšenci zastává i Farmářský dům , progresivní prodejna ve Vrchlabí, která na jednom místě sdružuje regionální statkáře a farmáře. Za jejím vznikem stojí rodinná Farma Basařovi.
Levandulovým festivalem však snahy Lukáše Drlíka nekončí. Hospodář se podílí rovněž na sérii rozličných farmářských festivalů a marketů s názvem FarmaFest, který se už konal u výše zmíněných Basařových i na Levandulovém statku. V následujících měsících tento kulturně-gastronomický cyklus zamíří ještě na rodinný kozí festival v Ratibořicích a čeká ho také oslava piva na farmě Obora. FarmaFest představuje originální alternativu k tradičním jarmarkům – a ukazuje, že komunitu farmářů i dalších podnikatelů můžete propojovat také napříč republikou.
1. září 2023
3 min
Podmínky prodeje na
farmářských trzích