• Severní Morava se stala od poloviny května prvním regionem v České spořitelně, kde se využívá biometrický podpis klientské dokumentace. 
  • Denně tak klienti biometricky podepíší v průměru 5 400 dokumentů v 59 severomoravských pobočkách.
  • Projekt se postupně bude rozšiřovat i do dalších regionů.

Na pokladnách v regionu Severní Morava  klienti České spořitelny  podepisují své dokumenty prostřednictvím biometrického podpisu. Pracovníci téměř šedesáti severomoravských poboček tak už nemusí tisknout klientskou dokumentaci. Při biometrickém podepisování využije klient místo  papírového dokladu speciální zařízení, takzvaný signpad či tablet. Tato elektronická destička snímá kromě tvaru podpisu ještě celou řadu dalších jedinečných charakteristik podpisu, např. rychlost, tlak a jeho průběh v čase. Biometrické podepisování je časově a administrativně méně náročné a významně šetří naše životní prostředí.

„Díky biometrickému podepisování se především zjednoduší a urychlí proces vyřízení požadavku klienta. Stejně je tomu tak i na straně banky. Kroky, které musí nastat poté, co se doklad podepíše, tedy podepisování a orazítkování bankou, oštítkování, registrace, založení, odeslání, archivace a skartace prostě odpadají,“ říká Konstantin Jech, projektový manažer České spořitelny zodpovědný za projekt, a dodává: „V celém regionu se ročně vytisklo přes dva miliony papírových pokladních dokladů. Dnes díky biometrii netiskneme, vzniká elektronický originál dokumentu, který je bezpečně uložen v nově vzniklém digitálním důvěryhodném úložišti.

“Nyní Česká spořitelna využívá biometrický podpis celkem v 77 pobočkách. V následujících měsících bude tento způsob podepisování klientské dokumentace rozšířen na 305 poboček.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS

tiskove_centrum@csas.cz

Pavla Kozáková 
Tiskové centrum ČS