Nadace České spořitelny podpořila částkou 5 milionů korun organizaci Česko.Digital a její projekt Učíme online. Cílem je prostřednictvím komunity 2400 expertních dobrovolníků vybavit počítači 2500 ohrožených dětí, nabídnout IT podporu více než pěti stovkám škol a proškolit 1600 učitelů.

"Spolupráce s Česko.Digital je jedním z čerstvých partnerství, jež uzavíráme v rámci krizového fondu, který jsme vyčlenili pro boj s následky pandemické krize," vysvětluje ředitel Nadace České spořitelny Ondřej Zapletal a doplňuje: "Příjemci podpory jsou primárně tisíce dětí, které se ocitly ve vzdělávací izolaci, ale i učitelé a školy, jímž nabídneme IT a metodickou podporu pro vyučování na dálku."

"Původně jsme v Česko.Digital plánovali rozšiřovat kmenový tým v příštím roce, jakmile za námi budou viditelné výsledky práce. Poslední tři měsíce nám ale daly příležitost velmi pružně reagovat - komunita se prakticky přes noc zdvojnásobila na 2400 dobrovolníků, vzniklo organicky několik nových projektů a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Čas začít posilovat tým i celou organizaci tak nastal už teď. Jsme rádi, že naším prvním partnerem je právě Nadace České spořitelny. Naše spolupráce nám dovolí nejen rozšířit část kmenového týmu, který se stará o zázemí a podporu dobrovolníků pracujících aktuálně na sedmi projektech, ale umožní nám jít naplno i do projektu Učíme online," říká Jakub Nešetřil, zakladatel Česko.Digital.

Dobrovolníci z platformy Učíme online aktuálně pomáhají se zprovozňováním online výuky celkem 376 školám po celé republice, zorganizovali 23 interaktivních webinářů, ve kterých učitelé - dobrovolníci pomáhají svým kolegům s online výukou a kterými doposud prošlo přes 400 učitelů. V rámci sbírky počítačů pro potřebné rodiny pak shromáždili přes 1000 počítačů, které ve spolupráci s Člověkem v tísni, Nadací OSF a Eduzměnou předávají novým majitelům.

"Ucimeonline.cz vzniklo v komunitě Česko.Digital spontánně, abychom co nejrychleji pomohli učitelům a školám zareagovat na náročnou situaci. V průběhu jsme si ale uvědomili, že pokud chceme k proměně a modernizaci školství opravdu pomoct, je třeba se této oblasti věnovat dlouhodobě," říká Eva Pavlíková z Česko.Digital, koordinátorka projektu Učíme online. "Díky podpoře Nadace České spořitelny můžeme v rámci projektu nejen výrazně rozjet stávající aktivity - zprovozňování online výuky, pomoc učitelům s online výukou nebo sbírku počítačů, ale můžeme se pustit i do nových. Chystáme se například vytvořit celorepublikovou mapu škol, která pomůže nejen nám zorientovat se v tom, které školy aktuálně potřebují technologickou pomoc. Otevřením škol naše práce nekončí, naopak začíná," dodává Eva Pavlíková.

Nadace České spořitelny

Usiluje o minimalizaci vlivu psychosociálních a socioekonomických znevýhodnění na školní úspěšnost dětí - aby míra dosaženého vzdělání tolik nezávisela na tom, do jakého regionu a do jaké rodiny se dítě narodí a aby školy měly podmínky pro rozvíjení potenciálu každého dítěte bez rozdílu. Nadace spolupracuje s organizacemi a projekty zaměřenými na podporu učitelské profese, ředitelů škol a na inovace ve vzdělávání s ambicí dosažení systémových a udržitelných změn. Pracuje na principech spolupráce a propojování významných hráčů s cílem dosahovat hmatatelná a udržitelná zlepšení českého vzdělávacího systému.

Česko.Digital

Česko.Digital je komunita IT profesionálů, kteří pro-bono pomáhají neziskovým organizacím, samosprávě i státu dělat Česko lepším místem k životu. Od svého založení v květnu 2019 komunita sdružila přes 2400 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů. Více o Česko.Digital.

Učíme online

Projekt Učíme online je komunitní aktivitou neziskové organizace Česko.Digital a více než 15 organizací, které společně přispívají k proměně českého školství a naplňují vizi digitálního vzdělávání dostupného všem. Více o Učíme online.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS                                                                      

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,6 miliónu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti klientských i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Jsme jedinou bankou na trhu, která umožňuje získat půjčku zcela online, aniž by žadatel musel být naším klientem.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.