Klienti České spořitelny a Buřinky loni podepsali smlouvy na financování bydlení v celkovém objemu za více než 144,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o více než 80 %. Rok 2021 se tak stal z pohledu objemu sjednaných úvěrů na bydlení nejúspěšnějším rokem a překonal velmi úspěšný rok 2020, kdy celkový objem činil okolo 80 miliard korun. Česká spořitelna a Buřinka tak potvrdily vedoucí pozici na trhu hypoték a sjednávání úvěrů pro nové a lepší bydlení, ať už jde o výstavbu nebo rekonstrukce. Celkem klienti v roce 2021 uzavřeli 60 tisíc smluv, což je o 42 % více než v přechozím roce.

Celkový objem portfolia hypotečních úvěrů České spořitelny, včetně Buřinky, dosáhl hodnoty přes 400 miliard korun. Průměrná výše hypotečního úvěru se meziročně zvýšila na 3,2 milionu korun.

„Loňský rok byl z pohledu nových hypotečních úvěrů nejúspěšnějším v historii Spořitelny. V průměru jsme měsíčně uzavírali okolo 3167 nových hypoték a celkový objem hypotečních úvěrů dosáhl téměř 124 miliard Kč. V letošním roce odhadujeme, že dojde k poklesu objemu nových hypoték na 55-60 miliard Kč zejména kvůli tomu, že se ochladí poptávka po úvěrech na bydlení a nebude zájem o refinancování,” říká Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně a dodává: „Prioritou je pro nás finanční zdraví našich klientů a udržení vedoucí pozice na hypotečním trhu nejen z hlediska nových hypoték, ale také z hlediska velikosti celého hypotečního portfolia. V dalších měsících chceme hledat cesty, jak pomoc k bydlení zejména mladším klientům. Jako řešení se nabízí prodloužení splatnosti úvěru a tím snížení splátky, resp. zmírnění dopadu vyšší sazby.”

„I přes nelehké pandemické období se nám v loňském roce podařilo dosáhnout historicky nejlepších obchodních výsledků. Téměř 22 tisíc spokojených klientů si díky Buřince pořídilo nebo vylepšilo své bydlení a stali jsme se tak lídrem v počtu uzavřených úvěrů na bydlení na trhu stavební spořitelen,“ uvádí Ondřej Čtvrtečka, člen představenstva Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky). A dodává:“ V tomto směru chceme i nadále pokračovat a přinášet našim klientům jednoduché a transparentní podmínky a pracovat na dalších vylepšeních online produktů. Našim dlouhodobým cílem je poskytování profesionálních služeb všem našim klientům.”

E-mail: tiskovecentrum@csas.cz

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

• Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má 1,8 milionu uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.