V loňském roce jsme získali ocenění Banka bez bariér 2014, kterou volí samotní lidé s handicapem. Při přípravě webu pro handicapované jsme spolupracovali se stejnou cílovou skupinou. Výsledkem jsou první bezbariérové stránky www.bankabezbarier.cz, které klienti s handicapem mohou využívat od října letošního roku.

“Česká spořitelna poskytuje klientům s handicapem celou řadu speciálních služeb. Ne vždy ale byly tyto služby dobře dohledatelné na našich webových stránkách. Proto jsme vytvořili a spustili speciální web, kde jsou veškeré informace na jednom místě a snadno se na něm orientuje,” říká Marta Krejcarová, ředitelka Komunikace České spořitelny.

Co všechno na webu najdete

Webové stránky shrnují veškeré služby, které nabízíme našim handicapovaným klientům a jejich obsah je rozdělen pro tělesně, sluchově a zrakově handicapované. Díky možnosti vyhledávání buď pomocí seznamu, nebo přímo na mapě jsou jednotlivé služby snadno dohledatelné. Celý web je také uzpůsoben pro čtečky, kromě toho jsou informace pro neslyšící přetlumočeny do znakového jazyka.

Online tlumočení na webu i přímo v pobočkách

Další novinkou je online tlumočení v 26 našich pobočkách. Služba funguje tak, že naši neslyšící klienti mají možnost zaregistrovat se přímo na webu www.tichalinka.cz a objednat si na konkrétní čas online tlumočníka. Poté už jen stačí si prostřednictvím služby Objednání na pobočku on­line na stejný čas dohodnout návštěvu konkrétní pobočky.

Při přípravě webu jsme spolupracovali s Kontem Bariéry, které nám pomohlo realizovat průzkum, během něhož respondenti s handicapem testovali naše služby a jejich dostupnost. Důležité informace jsme získali také konzultacemi s organizacemi SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) a POV (Pražská organizace vozíčkářů).

V této chvíli nabízíme 264 bezbariérových poboček, 668 našich bankomatů je uzpůsobeno pro nevidomé. Pro klienty s poruchou sluchu máme v 26 našich pobočkách tzv. indukční smyčky, které nedoslýchavým dokáží eliminovat okolní hluk v místnosti, v dalších 26 pobočkách jsme zavedli simultánní přepis našeho bankéře službou eScribe. Čtyřicet dva poboček České spořitelny nese označení Přátelské místo, udělované českým Červeným křížem.