Podvodníci pokročili − kombinují různé techniky podvodů

Většina z vás už ví, jak funguje phishing. A jak je důležité nepotvrzovat platby, které jste sami nezadali. Zloději se zdokonalují a techniky podvodů začínají kombinovat. Co začíná jako už známý phishing, může skončit úplně jinak. Nemusíte ani potvrdit platbu, stačí vyplnit údaje do podvodné stránky, a pak uvěřit „zachránci“ po telefonu. Chvíle nepozornosti a paniky může stát mnoho peněz.
 

Jak kombinace podvodů probíhá?

Vše může začít phishingem:

  • Na mobilní telefon nebo do e-mailu vám přijde zpráva, že si můžete vyzvednout státní příspěvky nebo třeba zaplatit dopravu a podobně. Zpráva vypadá velmi důvěryhodně už proto, že se tváří, jako by ji poslala důvěryhodná instituce (MPSV, ČSSZ, PPL, Česká pošta a další).
  • Odkaz ze zprávy vede na podvodnou stránku, která ale vypadá jako stránka přihlášení k Bank iD nebo k vašemu internetovému bankovnictví. Vyplněním údajů a jejich potvrzením jim dáte přístup do svého George.

Do hry vstoupí falešný bankéř:

  • V tu chvíli vám zavolá podvodník, který se představí jako zástupce banky. Sdělí vám, že jste klikli na falešnou stránku, vyplnili údaje a předali je zlodějům. A že jsou tak vaše finance v nebezpečí.
  • Volající se vás bude snažit přesvědčit, abyste své peníze zachránili tak, že je honem pošlete na „bezpečný“ účet. To je ale přirozeně účet podvodníka.

Jak se chránit? 

  1. Ověřujte si, s kým komunikujete.
  2. Ověřujte si URL odkazy, do kterých chcete vyplnit jakékoli údaje.
  3. S NIKÝM nesdílejte přístupy a hesla ke svému účtu nebo čísla ze své karty.
  4. Dejte pozor, co a komu potvrzujete.

Příběh pana Petra z Klatov

Petrovi přišla SMS, zdánlivě od Ministerstva práce a sociálních věcí, která oznamovala, že si kliknutím na odkaz může vyzvednout příspěvky na bydlení. Příspěvek na bydlení Petr před pár měsíci opravdu řešil. SMS mu tedy nepřišla divná a na přiložený odkaz klikl. Objevila se mu přihlašovací stránka do George, kam vyplnil své údaje k internetovému bankovnictví a následně je potvrdil v George klíči. Stránka se zvláštně a pomalu načítala, ale jinak všechno vypadalo jako obvykle.

Jen pár minut poté, co Petr potvrdil své přihlášení do internetového bankovnictví, mu někdo zavolal.