Hypotéka a rozvod? Má to řešení

12. prosince 2023

5 minut

Na začátku jsou velké plány, na konci pak rozčarování a nesplacená hypotéka. Naštěstí všechno se dá řešit. Dokonce i v tak vyhrocené situaci, jakou umí být právě rozvod. Možností je celá řada – od prodeje nemovitosti přes vyplacení bývalého partnera až po variantu odložených splátek. Navíc díky 90% hypotéce bude nový start jednodušší.

Základem je komunikace

U rozpadu manželství bývá největším problémem, že pár v rozvodu spolu příliš nemluví. Špatná komunikace komplikuje situaci ještě víc, když je kromě ublížených citů ve hře i společná hypotéka. 

„Manželé, kteří podali žádost o rozvod, si často neuvědomují, že hypoteční závazek vůči bance mají společný, a že se tedy musí spolu domluvit, co budou s majetkem i se svými závazky do budoucna dělat. Pokud se domluví, dá se situace řešit. Pokud ne, problém se táhne delší dobu a může dojít k vážným situacím, třeba i soudním sporům“, vysvětluje Marian Holub, expert v oblasti bydlení České spořitelny.

A jaké je v tomto případě nejjednodušší řešení? Nemovitost pořízenou na hypotéku prodat a následně z peněz získaných prodejem hypoteční úvěr splatit. Existují ale i jiná řešení.

Hypotéka a rozvod: jaké máte možnosti?

1. Vyplacení jednoho z partnerů

Pokud nemáte společnou hypotéku, může jeden z partnerů zůstat a druhého vyplatit. Ale co když na takové vyplacení nemáte peníze? I taková situace má řešení. Na vyplacení si můžete vzít hypoteční úvěr, z kterého se vyplatí bývalý partner. Musíte však mít dostatečné příjmy, abyste mohli novou hypotéku splácet sami.

2. Převzetí hypotéky jedním z partnerů

Pokud ale společně splácíte hypotéku, můžete se domluvit, že se jeden z partnerů – spoludlužníků – ze splácení hypotéky vyváže a druhý si ji celou převezme na sebe a pokračuje ve splácení půjčky sám. Pozor, vyvázání musí odsouhlasit banka, která bude posuzovat schopnost zbývajícího spoludlužníka platit hypotéku.

Cesta do nového domova po rozvodu

Především v situacích, kdy děti zůstávají pouze s jedním z partnerů, často po rozvodu nastává známý scénář. Partner, který má děti v péči, v bytě zůstává, ten druhý si hledá nové bydlení. Pokud vám je méně než 36 let, může banka poskytnout 90% hypotéku. Podrobnější informace o podmínkách hypotéky najdete v tomto článku. Dále si také můžete prohlédnout průvodce hypotékou, který vás tímto procesem provede krok za krokem.

Pokračujte dále

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Dosáhnu na hypotéku? Víme, jak vysokou částku si můžete půjčit

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla